Nanotehnologija za otklanjanje grešaka u proizvodnji vina
Proizvodnja vina podiže se na novi nivo, odnosno, tehnološki se smanjuje na molekularni, gde se upotrebom nanotehnologije mogu otkloniti svi nepoželjni nusproizvodi nastali u proizvodnji vina
Nanotehnologija predstavlja molekularnu proizvodnju, odnosno građenje stvari i predmeta na atomskom nivou, na taj način što se utiče na samu strukturu atoma ili molekula materije. Ova grana nauke bavila se elektronikom, mikro biologijom, hemijom, a od sada će biti uključena i u ugostiteljstvo.
Australijski institut za istraživanje vina objavio je nakon nekoliko godina testiranja i rada da se može nanotehnologijom poboljšati ukus i kvalitet vina. Njihova istraživanja su pokazala da se upotrebom nanočestica može značajno uticati na sve nepoželjne efekte nastale u prozvodnji vina, odnosno da se mogu ispraviti svi tehnološki nedostaci i greške.
Svi nepoželjni enzimi i arome, sve što može biti ključno za kvalitet, na kraju i za sam ukus se mogu jednostavno ukloniti. Šef stručnog tima, profesor enologije Dejvid Džefri navodi da se ovaj sistem treba još detaljno ispitati i testirati da bi se mogao početi masovno primenjivati u proizvodnji vina.
Za sada, oni rade na usavršavanju metode magnetne separacije za uklanjanje proteina koji zamućuju vino bez ikakve promene u polifenolima, a uspeli su nanorobotima da otklone uticaj loših čepova i prenaglašenu aromu dima koju izaziva upotreba bačvi za čuvanje vina.