Oprezno sa branjem pečuraka
Sezona pečuraka je u toku, pa gljivari i vrsni poznavoci pečuraka upozoravaju na sličnosti jestivih i otrovnih, ali i apeluju na sve koji beru, da se obavezno konsultuju sa stručnjacima
Upravo se zbog neraspoznavnja i zamene jestive lisičarke sa njenom sličnom dvojnicom zavodnicom dešava najčešće trovanje pečurkama. Pečurke jedna pored druge mogu izgledati potpuno isto, a čak su i sličnog ukusa.
Dragić Tomić, predsednik Gljivarskog društva Valjevo objašnjava na primeru dve gljive da jedna može da izbledi, druga da potamni, zavisno od vremenskih uslova.
– Takođe, što se tiče mirisa, on je prijatan i jednoj i drugoj, kao i ukus, a rastu u istim šumama. Tako da je to vrlo rizično, a onaj ko nije siguran 100% ne treba da sakuplja gljive uopšte – kaže Tomić.
Još neki primeri su zelena zeka, koja lako može zameniti najotrovnijom zelenom pupavkom. Posebno je opasna zabluda berača, koji godinama beru pečurke na istom mestu.
– Najčešće se truju oni koji misle da znaju, odnosno koji postanu sigurni u sebe. Posle nekoliko godina na istom mestu može da se pojavi neka druga vrsta, koja joj je izuzetno slična i vrlo opasna, a on ne pregleda detaljno i tako dođe do grešaka – navodi Tomić.