Repa jeftinija, proizvodnja sigurnija
Šećerane u Žablju i Crvenki ispoštovaće sve potpisane ugovore s proizvođačima šećerne repe, a uz to ćemo ove godine preraditi rekordne količne slatkog korena i proizvesti najviše šećera do sada – kaže za „Dnevnik” zamenik direktora šećerane „ Šajkaška” Branislav Bogdanović. RPovodom spekulacija o tome da su fabrike u krizi, on kaže da kod njih problemi nisu ništa drugačiji nego u svim drugim kompanijama te vrste u Srbiji, pa i u okruženju.
– Kampanja je u „Šajkaškoj” krenula 5. septembra, a u Crvenki dan kasnije. Očekuju se rekordi u obe fabrike, i po količini prerađene repe i po količini proizvedenog šećera. Prvi pokazatelji govore da su prinosi po hektaru veoma visoki, veći od 60 tona, a digestija je nešto niža nego lane, tako da se očekuje da će te dve fabrike preraditi rekordnih 1.300.000 tona repe i proizvesti više od 170.000 tona šećara – naglašava Bogdanović.
Pomenimo, crvenačka i žabaljska šećerana u vlasništvu su grčke industrije šećera. I prošle godine proizvodnja u tim fabrikama bila je dobra, i sa 140.000 tona šećera postignut je rekord u proizvodnji, ali se očekuje da ova kampanja bude još uspešnija.
S obzirom na dobre prinose, ratari će ipak moći da „ispeglaju” nižu otkupnu cenu, koja je, poručuju iz šećerana, bila neminovna s obzirom na enorman pad cene šećera na svetskoj pijaci.
– Iako je cena šećera na svetskom tržištu znatno pala, bezmalo 50 odsto, šećerane su neznatno korigovale otkupnu cenu repe – deset odsto. Zbog partnerskog odnosa s poljoprivrednim proizvođačima svih ovih godina, oni imaju razumevanja za šećernu industriju i trenutnu situaciju s cenom šećera, tako da je dogovor u većini slučajeva postignut bez većih problema – napominje Bogdanović.
Naš sagovornik podseća na to da su te dve fabrike izdvojile u proteklom periodu značajne svote za automatizaciju i modernizaciju procesa proizvodnje, uštedu energije i zaštitu životne sredine.
– Pratimo svetske i evropske trendove u proizvodnji šećera, tako da konstantno nastojimo da smanjujemo potrošnju energije i povećavamo iskorišćenje kapaciteta. Samim tim, doprinosimo smanjenju cene koštanja šećera. Naravno, prilagođavamo se kvalitetu sirovine, koji je svake godine različit. U svakom slučaju, krajnji cilj nam je proizvodnja zdravstveno bezbednog i kvalitetnog proizvoda – naglašava Bogdanović.
Dnevnik