Tri sjenička proizvoda biće zaštićena geografskim poreklom
Sjenička stelja, kravlji sir i sjenička jagnjetina na putu su da postanu svetski poznati brendovi sa lokalnim pečatom. Ove tradicionalne proizvode sa Peštersko-sjeničke visoravni mogu proizvoditi samo sertifikovani proizvođači sa dokazanom autentičnošću proizvoda
Evropska unija i Vlada Švajcarske podržale su brendiranje tri tradicionalna poljoprivredna proizvoda po kojima je Peštersko-sjenička visoravan poznata, što će osim garancije kvaliteta potrošačima, proizvodima dati dodatu vrednost i biće konkurentniji na tržištu.
Donatori su, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, obezbedli tehničku pomoć pri izradi neophodnih studija i elaborata, potrebnih da se zaštiti ime porekla sjeničke stelje, dok su dve mlekare iz Sjenice – Lav i Beni komerc – stekle status ovlašćenog korisnika za sjenički kravlji sir, a sjeničko preduzeće Turković sertifkovano je kao ovlašćeni korisnik za proizvodnju sjeničke jagnjetine.
Sjenička stelja
Očekuje se da će više od 500 uzgajivača ovaca sa Peštera, uz registraciju zaštićenog imena porekla sjeničke stelje, ovog prepoznatljivog specijaliteta u regionu, podići njenu vrednost za blizu 20%, a sačuvaće se umeće i veština u izradi koja se već vekovima prenosi sa starijih generacija na mlađe, saopštio je Evropski PROGRES.
– Na posebna svojstva i kvalitet ovog proizvoda, pored kvalitetne sirovine, ovčijeg mesa, i tradicionalne tehnologije proizvodnje, značajan uticaj imaju i opšte karakteristike podneblja, posebno specifični klimatski uslovi područja opština Sjenica i Tutin, a to su temperatura, vlažnost, vetrovi. To stelju čini jedinstvenim proizvodom ovog kraja – objašnjava Slaviša Dumić iz Udruženja Sjeničko jagnje.
Sjenički kravlji sir
Sjeničke mlekare Lav i Beni komerc, kao ovlašćeni korisnici već zaštićenog sjeničkog kravljeg sira, moći će da potvrde autentičnost svojih proizvoda markicama koje izdaje Zavod za izradu novčanica i kovanog novca i očekuju se da će sa sertifikacijom vrednost sira porasti bar za pet odsto, a potražnja i do 30%.
Sjenička jagnjetina
Iz preduzeća Turković iz Sjenice, sada sertifikovanog proizvođača sjeničke jagnjetine, kažu da će sertifikacija takođe doprineti promociji područja Peštersko-sjeničke visoravni, jer, kako ističu, vezu između proizvoda, mesta i ljudi treba sačuvati, a potrošače zainteresovati za kvalitet koji je proistekao iz geografskog porekla, kao spoja tradicije i specifičnosti određenog mesta.
– Proizvodi sa zaštićenom geografskom oznakom, su zaista specifični, i za njih se obično kaže da su to proizvodi sa dodatom vrednošću, a sve više ljudi spremno je da plati tu razliku u ceni – kaže Frida Bauman, stručnjak za ovčarstvo i kozarstvo i konsultant Evropskog PROGRES-a za zaštitu geograskog porekla.
Kako je Baumanova dodatno pojasnila, način nastajanja, pripremanja ili izrade proizvoda sa oznakom geografskog porekla sertifikacione kuće redovno kontrolišu i prate, pa sertifikat dobijaju samo oni koji ga i zasluže.