Počela je berba jabuka na najvećoj plantaži tog voća na jugu Srbije, koja se nalazi u blizini Sokobanje. Angažovano je isključivo lokalno stanovništvo, koje je u investiciji vrednoj dva miliona evra porodice Jokić iz Topole, koja je podigla i opremila zasad, videlo razlog da ostane u tom kraju ispod Rtnja.
Sa 11, a danas, posle dve godine njihov zasad ima 58 hektara, sistem “kap po kap”, protivgradne mreže i sve što je neophodno da šest sorti jabuka donese kvalitetan rod. Znanje i iskustvo Španaca u voćarstvu, doneo je porodici sin Miloš, koji se posle završenih studija u inostranstvu vratio u Srbiju.
“Ono što sam mogao da zaključim u tri godine jeste da ovde ljudi imaju strah od poljoprivrede i da se to smatra poslom nižeg ranga, što ne bi trebalo tako da bude. Najveći problem je usitnjenost parcela i poljoprivrednici nemaju novca da započnu ozbiljnu proizvodnju, a u svetu je proizvodnja hrane rastući trend”, kaže Miloš Jokić iz kompanije “Tera optima”.
Više od 30 ljudi iz obližnjih sela angažovano je na sezonskim poslovima. Filip je posle završenog poljoprivrednog fakulteta odmah dobio stalan posao.
“Niko nije verovao da ovo može ovako da izgleda jer ovde je bila ledina. A sada, kada dođu i vide, svi su iznenađeni”, objašnjava Filip Jovanović iz sela Jošanice.
Miloš dodaje da je i njegova porodica na početku bila u strahu.
“Malo su i oni imali strah jer se cela opština Sokobanja oslanja na turizam i ljudi ovde smatraju da je to jedino od čega može da se živi, što nije tačno jer ovaj region ima ogromne potencijale”, kaže Miloš.
Jabuke iz okoline Sokobanje odlaze na tržište EU jer se izvoze u Grčku, stručnjaci kažu da jabukama pogoduje ovaj kraj jer je sličan Južnom Tirolu. Nadmorska visina mu je između 400 i 500 metara, a ima i specifično strujanje vazduha.
Prošle godine jabuka je ovde po hektaru dala 20 tona roda. Zato Jokići planiraju da podignu hladnjaču kapaciteta 2.000 tona. I to nije sve. Zasejali su suncokret na 30 hektara, asfaltirali dva kilometra prilaznog seoskog puta i na posao pozvali mlade školovane stručnjake koji vole voćarstvo i govore strani jezik. Mesta, kažu, ima za dvoje.