Ratari u Evropskoj uniji ove godine će intenzivirati proizvodnju šećerne repe, nakon decenije strogih proizvodnih i izvoznih kvota, čime će konačno moći neograničeno zasaditi tu kulturu i plasirati na svetsko tržište
Poljoprivrednici su ovog meseca u nekoliko zemalja – članica EU započeli pripreme za sadnju prvih useva nakon perioda strogih kvota, uključujući vodećeg evropskog proizvođača Francusku, gde se očekuje da će se površine pod tom kulturom povećati za 20 odsto, što je u skladu sa očekivanim rastom širom Unije.
Evropski proizvođači će se na svetskom tržištu takmičiti sa rastućim izvoznicima šećerne repe poput Rusije i Ukrajine, kao i prerađivačima koji uvoze trsku za proizvodnju belog šećera, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Ali, nove okolnosti znače i da će se poljoprivrednici suočiti sa rizikom sa kojim se nisu susreli godinama – biće izloženi cenama koje mogu i padati i rasti.
Nakon septembra i skoka na najviši nivo u četiri godine, terminska cena belog šećera na londonskoj berzi pala je za više od 17 posto, zabeleživši prošle nedelje najniži nivo u poslednjih devet meseci.
Nepredvidivost cena poljoprivrednih kultura
“Nepredvidljivost cena je nešto sa čime se takođe suočavamo i kod drugih kultura. To je jednostavno deo života poljoprivrednika. Na nama je da pronađemo način da izdržimo”, kaže Alekandre Pele, čija porodica na farmi koja se nalazi 60 kilometara južno od Pariza više od veka uzgaja šećernu repu.
Evropski poljoprivrednici tvrde da su spremni za globalnu utakmicu nakon što je sektor u potpunosti restrukturiran, sledom presude Svetske trgovinske organizacije (VTO) iz 2005. godine da su EU subvencije proizvođačima šećera nepoštene, što je dovelo do snažnog ograničenja izvoza, piše Rojters.
Tokom protekle decenije, službeni Brisel preduzeo je mere za ograničavanje sadnje šećerne repe putem kvota, pritom jamčivši najnižu cenu za poljoprivrednike. EU je tako prošla put od izvoznika gotovo trećine svoje proizvodnje do neto uvoznika, pod režimom kvota koji će u oktobru ove godine biti okončan.