Proja, koji se tradicionalno kod nas servira kao predjelo, našla se na CCN-ovoj listi 50 najboljih hlebova na svetu
Iako se svi hlebovi sa kukuruzom kod nas nazivaju ovim imenom, proja je onaj najjednostavniji hleb, napravljen od samo tri sastojka – krupno mlevenog kukuruznog brašna, vode i soli. Ovaj jednostavan hleb danas je specijalitet koji se u našoj tradicionalnoj kuhinji servira uz meso, predjelo, čorbe, a ima i mnogo recepata koji su slični proji, poput projare, koja je u stvari proja sa pšeničnim brašnom kojoj su dodati sir, zelje ili neki drugi sastojci.
”Veština pripremanja hrane je svrstana u nematerijalnu baštinu i svi se trude da imaju što više tradicionalne hrane u ponudi. U poslednje vreme sve je više tih gastronomskih vodiča i rang-lista hrane koja podiže vidljivost turističke ponude. Tako je i u ovom slučaju, dobro je da se čuje i za proju”, napominje Miodrag Ilić, autor knjige ”Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”, prenosi Politika.