Ajvar sa ukusom planine
Iako područje Kopaonika nije poznato po proizvodnji paprike, sve je više ljudi iz tog kraja koji proizvode ajvar i ovaj srpski brend prodaju domaćim i stranim turistima. Kako bi ajvar imao ukus ovog kraja, začinili su ga pečurkama kojih u kopaoničkim šumama ima u izobilju
Luka Gavrilović kaže da 45 godina bere pečurke. “Izvanredne su. Bele su, čvrste, nemaju crve, zdrave su. Isključivo prodajem Gavri, on pravi gulaš, paprikaš, ajvar”, kaže deda Luka. Deda Luka u šumama Kopaonika tokom sezone ubere oko 300 kilograma pečuraka.
Gazda Gavra, kako ga svi znaju – i meštani i mušterije koje godinama kod njega kupuju domaće specijalitete, patentirao je ajvar sa vrgnjem za kojim vlada najveće interesovanje.
“Svake jeseni ovde se redovno snabdevam zimnicom zato što je prirodna, organskog porekla i cene su pristupačne”, kaže Žarko Đurić.
Milenko Gavrilović Gavra je uposlio i mnogobrojne meštane, pa spoj tradicije i kvaliteta donosi dobrobit svima.
Dnevno se ovde proizvede 400 do 600 tegli ajvara koji sve češće, osim domaćih gostiju koji posećuju najlepšu planinu Srbije, kupuju i strani turisti kao suvenir našeg kraja.