Rast cena svinjskog mesa u Srbiji izazvan je, kako manjkom tovljenika na domaćem tržistu, tako i skokom cena na evropskom tržistu, a u narednom periodu pratiće se situacija i razmatrati opcija intervencije iz robnih rezervi ukoliko to ipak bude neophodno, izjavio je danas ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić.
On je rekao da će se pratiti da li dolazi do cenovne stabilnosti i da će intervencija ipak pokušati da se izbegne, jer to dugorocno može da ima loše efekte.
Ljajić je naveo da je manjak tovljenika na domaćem tržistu jedan od razloga za rast cene svinjskog mesa, ali i to što su evropski farmeri velike količine mesa plasirali na azijsko tržište, pre svega Kine.
“Pojačana tražnja iz Kine uticala je na rast cena na evropskom tržistu i u kombinaciji ova dva faktora imamo činjenicu da je svinjsko meso poskupelo i kod nas”, rekao je Ljajić za televiziju B 92.
Upitan da li može da se interveniše iz robnih rezervi ili uvozom, on je rekao da je “to svakako opcija”.
“Imamo 37.000 tovljenika u vlasništvu u robnim rezervama. Ako ne bude uspostavljena puna cenovna stabilnost u kraćem vremenskom razdoblju jer sasvim sigurno razlog za poskupljenje je i u sezonskim oscilacijama, pratićemo do kada ovo stanje može da traje, možemo da intervenišemo iz robnih rezervi. To je vrlo klizav teren jer ne želimo da robne rezerve budu učesnik na tržistu”, ističe Ljajić.
On je rekao da će se narednih dana videti kako će se odvijati situacija, jer ministarstvo nastoji da izbegne intervenciju robnih rezervi ako dođe do ranije cenovne stabilnosti.
On je rekao da je u manje-više svim zemljama EU i regiona došlo do skoka cena svinjskog mesa.
U većini prodavnica kupce su “dočekale” nove cene svinjskog mesa, koje su ponegde veće i za skoro 200 dinara po kilogramu.Proizvođači navode da je razlog skok cene živih svinja.