Američki sekretar poljoprivrede, Soni Pardu, oštro je kritikovao evropske politike ovog resora i Zeleni sporazum. “Evropa je mislila na sve, samo ne na svoje poljoprivrednike”, ironično je izjavio
Kako proizvesti hranu, a da se pri tome zadovolje potrebe rastućeg stanovništva i istovremeno uspostave sistemi održive proizvodnje pitanje je o kojem se sve više raspravlja. Najčešće se rešenje vidi u napretku tehnologije, a ekološka održivost je presudna ako želimo da sačuvamo zdravlje zemljišta, vode i vazduha i istovremeno zadovoljimo potražnju za hranom.
To je ono čemu teži Evropska unija uvođenjem novih strategija kao što su “Od njive do trpeze” ili onoj o biološkoj raznovrsnosti. Ali, to nije naišlo na odobravanje nadležnih u agrarnom resoru “preko bare”.
Početkom oktobra je američki sekretar poljoprivrede, Soni Pardu oštro kritikovao evropske politike ovog resora i Zeleni sporazum. “Evropa je mislila na sve, samo ne na svoje poljoprivrednike”, ironično je izjavio.
EU zabranjuje inovacije?
On se poziva na poljoprivredne inovacije koje, kako tvrdi, EU dosledno zabranjuje svojim farmerima. Reč je o novim metodama modifikovanja genetskog materijala poput CRISPR-a, koji usevima daju bolji ukus, duži rok trajanja ili bolju tolerantnost na sušu. Treba napomenuti da ova metoda nije isto što i GMO jer ne uključuje DNK iz drugog živog bića.
Prema njegovom mišljenju, strategija “Od njive od trpeze” se više vodi političkom logikom nego naukom. Isto tako smatra da će se Zelenim sporazumom u Evropi krenuti put visokih troškova hrane i niskih prinosa. To, misli on, ne samo da potkopava održivost, već preti konkurentnosti poljoprivrednika.
“Zahvaljujući politikama koje su podstakle ulaganja u nove tehnologije, SAD može proizvesti više hrane i trgovati globalno, što je direktno od koristi potrošačima u celom svetu. Poboljšanje ekološke i ekonomske održivosti se ni ne računa ako potrošači ne mogu sebi da priušte stavljanje sigurne, visokokvalitetne hrane na sto“, stoji u njegovu pismu objavljenom na servisu euobserver.
“Ranije ove godine susreo sam se s evropskim poljoprivrednicima u Briselu. Mnogi od njih su zabrinuti da zbog vladine politike rad u poljoprivredi dobija socijalni karakter“, tvrdi on. Dodao je da američki farmeri postižu rast produktivnosti sa manje resursa iskorišćavanjem inovacija i tehnologija.
U fokusu isključivo ekologija
Pomoćnik ministra, Ted MekKini pridružio se kritikama.
“EU ima na umu samo jedan stub održivosti i to onaj ekološki“, izjavio je rekavši da su socijalni i ekonomski aspekti zanemareni, posebno u strategiji “Od njive do trpeze”.
Prema njegovom mišljenju, američkoj je poljoprivredi oduvek bio cilj da doprinese ishrani svetske populacije, a očigledno smatra da EU ne misli tako. Kako piše topagrar, u poslednjih 90 godina američki poljoprivrednici postigli su rast produktivnosti iznad 400 odsto i to isključivo zbog inovacija.
Takođe, MekKini je zatražio od EU naučno utemeljenu, transparentnu procenu novih biotehnoloških metoda smatrajući da je to jedini način na koji poljoprivreda može da poveća svoju ekološku, ali i socijalnu kao i ekonomsku održivost.
“Bojim se da EU javnosti daje pogrešnu percepciju, a ne zdravu naučnu politiku, koja će se pokazati na štetu njihovih vrednih farmera i svetskih potrošača“, zaključio je MekKini.