Nikad teža situacija u domaćem stočarstvu, pri čemu, čini se, najviše problema imaju proizvođači mleka. I sad se svi pitaju da li će uvoz rasnih junica iz Austrije (taj aranžman dogovoren je na nedavno završenom 82. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu) makar ublažiti poremećaje u stočarskoj proizvodnji?
Podsećanja radi, ministri poljoprivrede Austrije, Andre Ruperter, i Srbije – Snežana Bogosavljević Bošković, potpisali su Memorandum o razvoju i saradnji u oblasti stočarstva. Potom je usledilo potpisivanje ugovora između predstavnika austrijskog izvoznika goveda Klinger i domaćeg uvoznika Doo Fruškogorska, a sve to krunisano je prvim ugovorom o uvozu goveda. Preciznije, reč je o uvozu 60 junica simentalske rase, čime grad Zrenjanin pruža podršku banatskim stočarima. Ako je suditi prema izjavi ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković, razvoj stočarstva je strateško opredeljenje, s obzirom na činjenicu da je stočni fond desetkovan i da bi trebalo pod hitno poboljšati rasni sastav stada.
– Austrija je jedan od lidera u Evropi kada je reč o stočarstvu i Srbija želi da iskoristi znanje i iskustvo austrijskih farmera kako bi unapredila sopstvenu stočarsku proizvodnju. Pored toga, Austrija je lider u proizvodnji organskog mleka, a više od polovine proizvedenog mleka plasira na tržište Nemačke. Mi želimo da kroz različite vidove saradnje unapredimo sopstvenu organsku proizvodnju – objašnjava ministarka poljoprivrede i podseća da je planirana razmenu stručnjaka, obuka proizvođača i zajedničko pripremanje projekata.
I austrijski ministar poljoprivrede Ruperter složio se s konstatacijom da stočarstvo u Austriji predstavlja značajnu oblast poljoprivrede. On je potvrdio da je dogovorena saradnja i u drugim oblastima poljoprivrede. “Austrija je lider u Evropi u organskoj proizvodnji. Čak 20 odsto ukupnih obradivih površina koristi se za organsku proizvodnju i spremni smo da stečeno iskustvo podelimo sa svojim partnerima u Srbiji”, kaže austrijski ministar poljoprivrede.
Austrijske frame krava imaju u proseku 25 grla stoke. To je prosek, a najčešće su to farme sa 50 grla čiji je proizvodni bilans oko 9.000 litara mleka. Zanimljiv je i podatak da se austrijski stočari, gotovo po pravilu, istovremeno bave i ratarstvom, jer im to omogućava proizvodnju hrane za stočni fond. Štale, gde su smeštene krave, prostrane su, nemaju betonske stubove i najčešće su od drveta, i što je najvažnije krave nisu vezane. I ishrana životinja je važna, obrok sadrži trećinu silaže kukuruza, dve trećine silaže trave, dok je ostatak energetsko hranivo, odnosno koncentrat smesa, koja sadrži kukuruz, ječam i tritikale. Domaće stočare zanimao je i podatak u vezi sa otkupnom cenom mleka. Saznali su da njihove kolege u Austriji za jedan litar dobijaju 40 evrocenti (računajući i poreze).
A koliko je Austrija važan partner Srbije u oblasti poljoprivrede ilustruju i ovi podaci – kada se radi o razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, u prošloj godini između dve zemlje ostvarena je razmena od 105 miliona evra, pri čemu je Srbija imala dva puta veći izvoz, vredan 70 miliona evra. Uvoz iz Austrije iznosio je 35 miliona evra a dominirala su priplodna grla, stočni fond.
Krvna slika stočarstva u Srbiji
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je registrovano 913.147 grla goveda, 3.144.207 svinja, 1.616.220 ovaca, 225.077 koza, 15.603 konja i 23,4 miliona živine. Proizvodnjom organskog mleka bavi se samo jedna farma. Kad je reč o proizvodnji i plasmanu mleka, samo 40 odsto tog biznisa odvija se u legalnim tokovima. Registrovano je 398 objekata u govedarstvu, a devet klanica može da izvozi “bebi bif”.
U Austriji ima 1,6 miliona “simentalki”
U Austriji je registrovano oko 1,6 miliona grla goveda simentalske rase (u svetu ima 41 milion grla simentalske rase i to je druga rasa po zastupljenosti), a osim njih uzgajaju se i “holštajn”, “pincgauer”, “smeđe goveče”, “tirolsko sivo goveče”, kao i mesne i autohtone rase. U 25 zemalja Austrija godišnje izveze oko 30.000 grla “simentalki”, koje daju veoma kvalitetno mleko sa 4,5 odsto mlečne masti i 3,5 odsto proteina.