U svetu je danas obeležen Dan bezbednosti hrane, kako bi se skrenula pažnja na obolevanje, ali i na ne tako retke smrtne ishode koji pokvarena hrana nosi sa sobom. Podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da skoro svaka deseta osoba na svetu oboli od pokvarene hrane, a oko 420.000 ljudi godišnje izgubi život od posledica njene konzumacije
Svetski dan bezbednosti hrane pod motom ”Bezbedna hrana, zadatak svakog od nas” podseća da u procesu očuvanja zdravlja stanovništva, pored proizvođača, prerađivača, distributera, važnu ulogu imaju i sami potrošači i njihova sposobnost da razlikuju rokove upotrebe, kao i kvalitet i bezbednost proizvoda.
”Trećina proizvedene hrane na globalnom nivou se baci, a procena je da je u 10% do 15% slučajeva uzrok tome način deklarisanja ”najbolje upotrebiti do“. Ova roba nije nužno pokvarena kao što je slučaj sa onom na kojoj stoji oznaka ”upotrebiti do“, već samo počinje da gubi na kvalitetu. Za razliku od mesa i mlečnih proizvoda koji se ne smeju konzumirati nakon označenog datuma, hranu poput pirinča, testenina i keksa moguće je, uz određene uslove i dalje koristiti u ishrani i nakon određenog roka.
Zbog toga NALED duže vreme predlaže da se zakonski uredi doniranje hrane kako bi ona otišla u humanitarne svrhe umesto na otpad. Ono što bi dodatno olakšalo proces donacija hrane jeste i oslobađanje kompanija od plaćanja PDV-a na ovu robu, koje zbog visokih troškova često odustaju od akcije”, kaže Tisa Čaušević, koordinatorka Saveza za hranu i poljoprivredu u NALED-u.
Važan uslov za stvaranje boljeg okruženja za plasman bezbedne hrane ostaje proces digitalizacije, u kome nove tehnologije treba da doprinesu prepoznavanju opasnosti u svakoj od faza proizvodnje hrane i proceni njihove štetnosti po zdravlje.
U planu je i razvoj eAgrara, softvera za poljoprivredne proizvođače koji će, kako se navodi, doprineti efikasnijoj obradi zahteva za podsticaje u oblasti poljoprivrede, kao i kontroli usklađenosti sa veterinarskim, fitosanitarnim i standardima zaštite životne sredine.
Obeležavanje Dana bezbednosti hrane ustanovljeno je 7. juna prošle godine, na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Svetske zdravstvene organizacije. Tim povodom NALED u saradnji sa USAID-ovim Projektom saradnje za ekonomski razvoj želi da doprinese jačanju svesti javnosti o kontroli i bezbednosti hrane.