Nakon dvogodišnjeg pada proizvodnje, konditorska industrija Srbije za prvih šest meseci proizvela je 60.912 tona konditora, za četiri odsto više nego za isti period prošle godine. I pored tog iskoraka, najprofitabilnija grana prerađivačke industrije ima i dalje lošije rezultate nego pre dve godine, jer je lane došlo do osetnog reza u proizvodnji čokolada, bombona, napolitanki..
U prvom polugodištu ove godine više je proizvedeno vafla za 6,9 odsto, slanog peciva, krekera, slanih štapića za 10,1 odsto i čokolade za 6,2 odsto, prenose Večernje novosti.
“Manje su se proizvodili slatkiši sa prelivima, deserti, zatim razna čajna peciva”, kaže za Novosti Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije.
“Sve ostale grupe proizvoda u okviru konditorske industrije su zadržale proizvodnju na nivou istog perioda, tačnije šest meseci u 2012. godini”, dodaje on.
Ova privredna grana godinama je beležila spoljnotrgovinski suficit, ali je posle liberalizacije domaćeg tržišta došlo do značajnog rasta uvoza. Od 1. januara ove godine uvoz konditorskih proizvoda iz EU je potpuno slobodan, odnosno carina na uvoz tih proizvoda ne postoji. Izuzetak čini samo uvoz po jednoj tarifnoj oznaci iz grupe bombonskih proizvoda, gde je carina 10 odsto.
Prema podacima Uprave carina Srbije, spoljnotrgovinska razmena konditorskih proizvoda u prvih šest meseci 2013. iznosi 31.700 tona i vredi oko 114 miliona dolara. Od toga je iz Srbije izvezeno 19.900 tona ovih proizvoda u vrednosti od oko 64 miliona dolara. U istom periodu, u Srbiju je uvezeno 11.800 tona konditorskih proizvoda u vrednosti od 49,5 miliona dolara.
“Očekivanja konditorske industrije su da će uvoz nastaviti da raste, čemu u značajnoj meri doprinosi liberalizacija uvoza konditorskih proizvoda u skladu sa Prelaznim trgovinskim sporazumom SSP sa EU, kao i drugim sporazumima o slobodnoj trgovini, koje Srbija primenjuje”, dodaje Budimović.
Novosti