Kada se govori o viskiju, jednom od najpopularnijih pića, obično se prvo pomisli na Irsku, Škotsku, Ameriku. Retki su oni koji bi pomislili da i Bosna i Hercegovina ima svoj viski. I to pravi domaći koji se proizvodi u pivari i destileriji Semizburg u Semizovcu
– Nisam sreo one koji su mislili da mi možemo imati svoj viski, mi, BiH. Ipak, vredi pojasniti: viski je “rakija” koja je proizvedena od određenih sastojaka, koristeći određenu tehnologiju, koja uključuje ležanje u hrastovim bačvama ili sa hrastom u bačvama drugačijih materijala, tokom određenog vremenskog perioda – kaže u razgovoru za Fenu Haris Piknjac, vlasnik pivare i destilerije Semizburg koja je prva počela sa proizvodnjim bosanskog viskija.
Govoreći o počecima i procesu proizvodnje bosanskog viskija Bos Taurus, vlasnik pivare i destilerije Semizburg kaže da je sa proizvodnjom krenuo pre tri godine, 2017.
Piknjac takođe ističe da mu nije želja samo da proizvodi viski, nego i da obrazuje populaciju o viskiju.
Proces proizvodnje
Govoreći o procesu proizvodnje, on navodi da je jako sličan procesu kojim se dobije rakija. Pokiseli se (kod rakija je to uglavnom voće, a kod viskija žitarice), pusti se da fermentira (da kvasac pretvori šećer u alkohol) i onda se destiluje (odvoji alkohol od vode i drugih sastojaka kontolisanim procesom isparavanja i kondenzacije). Zvanična tačka isparavanja alkohola, kako pojašnjava, je 78 stepeni Celzijusa, dok je vode 100 stepeni.
– Ipak, te tačke nisu jedine, nego najjače tačke isparavanja. Drugim rečima, alkohol isparava već pre 78 stepeni, kao što i voda isparava prije nego proključa. Zbog toga se alkohol destilira više od jednom, kako bi se postigao “čišći” alkohol, ali se ne sme ni previše puta destilovati, jer se svakom destilacijom gubi “telo”, ukus i miris – ističe on.
Osnovna razlika između proizvodnje “rakije” od voća i žitarica je da voće sadrži šećer koji kvasac može konzumirati i od njega proizvesti alkohol, dok žitarice sadrže skrob (kompleksniji vid šećera) koji se mora ukomiti na određenoj temperaturi kako bi se skrob pretvorio u jednostavni vid šećera.
Piknjac naglašava da se Bos Taurus viski trenutno proizvodi u dve varijante: Single Malt, što bi značilo da je proizveden od samo jedne žitarice, uslaženog ječma u ovom slučaju, kao i Rye Malt, u kojem u osnovu preovladava uslađena raž, dok ostatak čini ječam.
– Krenuli smo u prodaju 13. novembra ove godine. U roku od dva meseca planiramo prisustvo u svim trgovinskim lancima, kao i većini ugostiteljskih objekata u većim gradovima BiH. Nakon toga, izvoz. Već imamo upite potencijalnih uvoznika iz Sent Luis-a, Pariza i Brizbejna – kazao Piknjac.
Kako je nastao naziv?
”Bos Taurus je latinski naziv stoke koja je izumrla, živjela na našim prostorima, pa što da je kao takvu ne ovekovečimo dodatno kroz brand koji će siguran sam jako brzo biti posluživan na svim kontinentima”, kaže Piknjac.
Bosanski viski je nedavno dobio zlatnu medalju na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.