Cena živih svinja i svinjskog mesa je dostigla maksimum u poslednjih pet godina, a stabilizacija tržišta mogla bi da se očekuje intervencijom iz robnih rezervi za oko 20.000 komada svinja, smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Nenad Budimović.
Svinjsko meso u Srbiji u poslednje dve nedelje poskupelo je i do 40 odsto, a Budimović ističe da nema osnova da cena svinjskog mesa ide na više u odnosu na sadašnju.
“To ne bi bilo realno jer će se smanjiti potrošnja mesa u trgovinama. Vreme da se proizvođači svinja i klanično- prerađivačka industrija dogovore kako će ubuduće postupati kada padne i kad poraste cena”, rekao je Budimović za Tanjug.
On je naveo da je činjenica da bi se situacija dodatno smirila intervencijom za oko 20.000 komada svinja iz robnih rezervi.
Budimović kaže i da farmeri ne mogu unedogled da čuvaju tovljenike i da cekaju da cena poraste jer će tovljenici “izaći” van klase.
Ipak smatra i da se ne može očekivati da će skorije u trgovinama pojeftiniti meso tako brzo, kako može da poskupi.
“Međutim, činjenica je da će intervencijom iz robnih rezervi i povećanjem broja komada u tovu moći da dođe do stabilizacije i do realne cene tovljenika u Srbiji”, rekao je sagovornik Tanjuga.
On ističe da postoje parametri koliko šta kosta u odnosu na cenu tovljenika i svežeg mesa, ali da treba imati u vidu i trgovački deo priče koji utiče na formiranje cene.
“Pored farmera, stočara, klanično- prerađivačke industrije i trgovci su ti koji daju finalnu verziju što se cene tiče”, istakao je Budimović.
On je ponovio da je glavni razlog za povećanje cena svinjskog mesa to što je povećana cena živih svinja, odnosno tovljenika.
Početkom godine cena je bila niska cena i farmeri su bili nezadovoljni.
“To je razlog da se mali broj farmera odlučio za taj biznis u junu i julu i osetio se nedostatak živih svinja tovljenika na tržištu. Samim tim, kad nečeg nema, to i dobija višu cenu”, rekao je Budimović.
S druge strane, uzrok treba tražiti i u tome što je u EU došlo do smanjenja zbog velikog izvoza svinjskog mesa u Kinu.
“Velike količine otišle su na kinesko tržiste, a smanjen je uvoz živih svinja u odnosu na prošlu godinu čak pet puta zato što se cena izjednačila sa cenom u EU koja je opet dobila višu cenu zbog izvoza u Kinu”, rekao je Budimović.
Ističući da je primetno smanjenje stočnog fonda za dva do tri odsto na godišnjem nivou u poslednjih desetak godina, prošle je registrovano blago povećanje broja grla stoke.
Budimović ističe da je zato važno stimulisati proizvodnju kroz izvozne aranžmane sa Kinom i Ruskom Federacijom, zatim da se poboljša reprodukcija i iskoriste potencijali dobre hrane za životinje.
Vlasnik Industrije mesa “Matijević” izjavio je ove nedelje da će cena mesa ići još naviše, podsećajući da je kilogram buta sa 390 otišao na 520 dinara.
“I to još nije kraj, tržište će se zadovoljiti tek kada cena bude 600 dinara”, rekao je Matijević.
On kaže da je cena živih svinja ispod ekonomske cene opravdanja već šest meseci i dodaje da se ovo događa već 10 godina.
“Ugasili su ljudi tovove, nije im se isplatilo, pa je cena skočila”, kaže Matijević.
Matijević kaže i da sada za domaće svinje traže 200 dinara po kilogramu, a to znači da će but koštati 560 dinara, ali, kako kaže, to nije dovoljno.
“Naše tržište će se zadovoljiti tek kada cena buta bude 600 dinara, kada se uveze jedno 5.000 – 6.000 svinja”, smatra on.
Prema njegovom mišljenju, pad cene se može očekivati tek za dva meseca.
Predstavnici Ministarstva trgovine rekli su prethodne nedelje da će se pribeći i interventnom uvozu ukoliko to bude bilo potrebno.
Oni ipak očekuju da će se narednih dana situacija na tržištu stabilizovati i da za tim neće biti potrebe.
U Srbiji se tradicionalno najviše troši svinjsko meso. Prosecno domaćinstvo godišnje potroši više od 40 kilograma svinjetine.