Komisija za zaštitu konkurencije sprovela je analizu stanja na tržištu otkupa sirovog kravljeg mleka, proizvodnje i prerade mleka i mlečnih proizvoda u periodu 2009-2012. godina i konstatovala da tržište otkupa karakteriše visok stepen koncentrisanosti, jer četiri učesnika imaju učešće više od 60 odsto u otkupu sirovog mleka.
Sektorska analiza je obuhvatila ukupno 14 mlekara aktivnih na ovim tržištima i to IMLEK, Mlekara Subotica, Mlekara Šabac, Somboled, Milkop, Niška mlekara, Lazar, Granice, Kuč Company, Ekomlek, Mlekara Loznica, Mlekara Plana, Meggle Srbija i Mlekoprodukt.
Osnovni razlog za pokretanje ove sektorske analize bila je nestašica kratkotrajnog i dugotrajnog mleka na tržištu maloprodaje tokom letnjih meseci 2010 godine.
Navedeni poremećaji na tržištu u međuvremenu su otklonjeni, dodaje se u saopštenju.
Nestašica konzumnog mleka na tržištu i problemi u redovnom snabdevanju ovom namirnicom nisu bili uslovljeni promenama poslovnih politika mlekara u cilju pritiska na tržište, već se u najvećoj meri mogu pripisati nekim drugim objektivnim okolnostima.
Prema oceni Komisije, te okolnosti su smanjenje ponuđenih količina sirovog mleka na domaćem tržištu usled nepovoljnih klimatskih uslova u 2010. godini, značajnom povećanju cena stočne hrane, ali i nezadovoljstvom primarnih proizvođača mleka nivoom otkupnih cena i sistemom premija.
Primarna proizvodnja sirovog mleka ne beleži bitnija odstupanja u proteklom desetogodišnjem periodu i kreće se oko nivoa od 1.500 miliona litara mleka godišnje.
Prerađivačka industrija otkupljuje približno polovinu od ukupne količine sirovog mleka, dok je udeo neformalnog tržišta na tržištu ukupno pomuženog mleka u Srbiji izuzetno visok i u celokupno posmatranom periodu iznosi iznad 50 odsto.
Analizom je utvrđeno da postoji veliki raspon cena između najviše i najniže otkupne cene koju plaćaju prerađivači mleka.
Razlozi delimično stoje u sezonskim varijacajama u proizvodnji, ali i u tome što proizvođači pojedinačno nemaju značajniju pregovaračku moć kod ugovaranja cena sa mlekarom, kao i u značajnim razlikama po kvalitetu ishrane i higijenskim uslovima muže.
Objektivno ograničavajuće okolnosti u smislu karakteristika sirovog mleka i njegovog maksimalnog roka za čuvanje lagerovanje i transport od tri dana utiče na odnos snaga na tržištu ponude i tražnje za sirovim mlekom što se direktno odražava na visinu otkupne cene i raspone u njenom formiranju.
Komisija je iznela preporuke koje se tiču uspostavljanja sistema evidentiranja i praćenja svih proizvedenih količina pomuženog sirovog mleka, što će doprineti efikasnijoj kontroli kvaliteta i higijenske ispravnosti, navodi se u saopštenju.