Niska cena crnog luka prethodnih godina odvratila je mnoge povrtare od proizvodnje. Međutim, ko je opstao ove sezone na crnom luku može dobro da zaradi. Zbog nedostatka luka u Evropi, našim proizvođačima se otvara i prostor za izvoz
Suša u zemljama koje su veći proizvođači crnog luka dramatično je smanjila ponudu na evropskom tržištu. U Holandiji je prinos luka približno 10 tona po hektaru, što je veoma malo i neisplativo za tamošnje povrtare. To je nama otvorilo šansu, tvrdi povrtar u Despotovu Nikola Ajduk. Prema njegovim rečima, ima mnogo prostora i za izvoz i to po dobroj ceni, koja nadoknađuje gubitke iz prezhodnih godina.
“Kada u Albaniji, Bugarskoj ili Rumuniji, u koju trenutno izvozimo naš luk, nedostaje tog proizvoda, onda nastupaju proizvođači iz Srbije. Ove godine je cena dobra i kreće se od 25 do 30 dinara za kilogram. Sve zavisi od kupca, količine i utovara. Tako je ove godine, međutim prethodnih godina smo imali niske cene i mnogi su odustali od proizvodnje luka. Praktično sada pokrivamo one troškove koji su nastali u prethodnom periodu,” objašnjava Ajduk.
Kada je reč o budućnosti proizvodnje crnog luka u Vojvodini, Ajduk ocenjuje da će se broj proizvođača smanjivati, ali će površine ostati iste.
“Budućnost luka je velika. Sigurno se neće ugasiti proizvodnja. Smanjuje se broj proizvođača, ali oni koji opstaju u toj proizvodnji povećavaju površine pod crnim lukom,” kaže Ajduk.
Budućnost proizvodnje crnog luka je u mehanizovanoj proizvodnji, zaključuje Nikola Ajduk i objašnjava da će tada nekoliko radnika moći da opsluže celokupnu proizvodnju.