Nakon dve godine pauze kada se manifestacija nije održavala zbog kovida, ovog novembra će se po 6. put u Dimitrovgradu biti organizovani Dani caribrodske šušenice, gastro-manifestacija koja okuplja proizvođače dimljenog svinjskog mesa i turiste iz svih krajeva Srbije i okolnih zemalja
Manifestacija će se održati 19. i 20. novembra. Glavno mesto okupljanja biće sportska hala u SC Park. Tu će biti smešteni proizvođači šušenice, kao i oni koji će izlagati i prodavati ostale proizvode od mesa, mlečne proizvode i vina.
Kao i prethodnih godina dodeliće se 3 nagrade u kategoriji “najblaga šušenica” i jedna nagrada za najbolje uređen štand, a za najmlađe posetioce biće održana i škola kuvanja.
Šušenica, sušenica ili suvo meso je, tradicionalni, suhomesnati proizvod koji se dobija dimljenjem mesa u sušari za meso. Za sušenice se najčešće koristi sirovo svinjsko meso mada se suši i ovčije, kozje, goveđe pa čak i konjsko meso.
Šušenica se u pirotskom kraju priprema na specifičan način tako da pored karakterističnog naziva ima i specifičan izgled i ukus.