Stanovnici Stopanje kod Trstenika više od pet decenija koriste prednosti prometne moravske magistrale koja prolazi kroz to mesto i prolaznicima prodaju pečenje.
Tako su pečenjare na putu ka Kraljevu, Vrnjačkoj banji, Trsteniku ili Kruševcu postale svojevrstan brend, po kojem je kraj i poznat.
“Tačno je da ima mnogo pečenjara, ali je konkurencija zdrava. Kada je kvalitet tu, onda ima i posla. U poslednjih desetak godina, imamo sve više putnika namernika i stranih turista”, priča Miroslav Lazarević, vlasnik jedne od pečenjara.
On dodaje da najviše gostiju dolazi iz Beograda i Novog Sada, a da najviše posla ima nedeljom kada je pijačni dan. “Tada su nam gosti lokalni, odavde iz Stopanje, Kruševca, Trstenika…”, objašnjava Lazarević.
Cena mesa po kilogramu je od 1.000 dinara za praseće i 1.500 dinara za jagnjeće pečenje, a dnevno se proda, kaže Lazarević, oko 20 kilograma.
Prema njegovim rečima, prve pečenjare su se u Stopanji pojavile pedesetih godina, a danas ih ima više od deset “sve jedna do druge i sve rade”.
Petar Maksić, još jedan od vlasnika, tvrdi da nema problema među ugostiteljima i da posla ima dovoljno.
“Verujem da ovaj posao ima budućnost”, smatra Maksić i dodaje da je najveća prednost to što kroz Stopanju, koja ima oko 1.300 stanovnika, prolazi magistralni put.
Tanjug