Kada je godina dobra, u Srbiji se proizvede oko 240 hiljada tona jabuka. Od 2006. godine one se sve više izvoze. Izuzetak je prošla godina, kada je zbog suše rod bio manji za trećinu. Domaće jabuke sve se više traže, međutim, strancima možemo da prodamo samo kvalitetne plodove, zbog čega mora da se unapređuje proizvodnja.
Jabuka je rodila, ali mnogi proizvođači ne mogu da budu zadovoljni. Deo plodova nije odgovarajućeg kvaliteta, tako da jabuke mogu da se koriste samo za preradu.
Veselin Jovanović, iz Viljuše kod Čačka, kaže da je cena otkupa industrijske jabuke padalice pet dinara po kilogramu.
“Ja same je predao u Požegi za sedam dinara, ali nisam još dobio novac. Što se tiče daljih radova, da li kupiti ili ne, jedva sa tih pet dinara pokrivamo troškove prevoza i rada koji se uloži da bi se to pokupilo”, kaže Jovanović.
Mnogo će bolje proći oni koji su osavremenili zasade i čije jabuke ispunjavaju izvozne standarde. Krupne, čvrste i lepo obojene plodove, bez oštećenja, strani kupci plaćaju i do 60 evrocenti po kilogramu. Za siguran rod potrebno je zalivanje.
Kada je pre tri godine zbog leda ostao bez prinosa i zarade, Ivan Tomić iz Novog Slankamena, odlučio je da voćnjak pokrije protivgradnom mrežom. Ona štiti jabuku i od grada i od sunca.
“Kako se klima menja dolazi do povećanog broja ožegotina na plodovima što može da napravi značajne štete koje idu od 10 do 15 i više procenata i takvi plodovi nisu za dalju konzumnu upotrebu”, kaže Tomić.
Iako je u poslednjih nekoliko godina podignuto više hiljada hektara modernih zasada, koji podrazumevaju i gustu sadnju i nove sorte, proizvođači moraju još da uče, kažu stručnjaci.
“Moraju više raditi na uvođenju savremenih sistema kada je u pitanju rezidba, primena biljnih regulatora rasta i novih tehnologija koje se primenjuju u zapadnim zemljama kao što su podsecanje korena i uskladištenje plodova u savremene hladnjače”, kaže Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada.
Za modernizaciju proizvođači najčešće nemaju novca, a krediti su nepovoljni. U hladnjači jabuke mogu da se čuvaju do godinu dana. Kapacitet je 2000 tona, a koštala je milion i po evra.
Branko Marović iz Zemljoradničke zadruge “Slankamenka” navodi da su za hladnjaču od 800 hiljada evra dali njihova sredstva, od zadrugara a 400 hiljada su dobili od Ministarstva za subvencije.
“Digli smo 400 hiljada evra od banke i to je bilo u francima, ti franci su bili 46 a sada je 90 i nešto. Duplo je narastao franak i to su strašno nepovoljni uslovi da mi to ne možemo otplaćivati. Što se tiče kamate mi smo prihvatili 8,2 odsto, ali je rast franka preveliki i tu imate strašan gubitak”, kaže Marović.
Prosečan prinos jabuke u Srbiji je oko 15 tona po hektaru. Uvođenjem savremenih tehnologija mogli bismo da stignemo razvijene zemlje, a to znači da bi rod mogao i da se učetvorostruči. Osim izgradnje skladišta, bilo bi dobro i kada bi se oživela prerađivačka industrija, pa da na zahtevna tržišta umesto sveže, jabuku plasiramo kao kompot, sok ili džem, od kojih je zarada mnogo veća.
RTS