Širok asortiman proizvoda iz Srbije počev od meda, džemova i slatkiša, preko sokova, vina i rakija do čuvenog srpskog ajvara, sušenog i liofilizovanog voća, dečije hrane i mlečnih proizvoda, biće predstavljen posetiocima predstojećeg Međunarodnog sajma prehrambene industrije ANUGA koji se od 9. do 13. oktobra održava u Kelnu
Uz podršku Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije, srpske kompanije sedmi put će promovisati svoju izvoznu ponudu na dva nacionalna štanda – jednom za proizvođače gotovih proizvoda i drugom na kome će biti predstavljeni smrznuti proizvodi.
Na Nacionalnom štandu gotovih proizvoda izlaže 14 naših firmi: CMANA, Krnjevo; ZDRAVO ORGANIK, Selenča; INTERFOOD 60, Čačak; NATURA GUSTO, Paraćin; BG PRODUKT 1996, Kruševac; MLEKARA ŠABAC; BUDIMKA, Požega; VAN DRUNEN FARMS EUROPA, Banatsko Karađorđevo; SANUM PER FRUCTUS, Kragujevac; VINO KALEM, Velika Drenova; FABRIKA DEČIJE HRANE, Dobanovci; FLAMA FRUCTIS, Jazak; MEDELA, Vrbas; TISACOOP, Kanjiža.
Na drugom nacionalnom štandu predstaviće se 13 kompanija sa asortimanom smrznutog voća i povrća: PIK BEČEJ; FRIKOM, Beograd; ITN GRUP, Zemun; VOĆAR, Svilajnac; MASTER FRUIT, Beograd; MASLI, Leskovac; FRIGLO, Sutjeska; FRIGO-PAUN, Požega; EURO FRIGO, Požega; LAKI, Arilje; SWEET HOUSE EXCLUSIVE, Sopot; MIRAX AGRAR, Beograd; BMN MALINAS, Požega.
”Cilj nastupa naše privrede na ovom najvećem prehrambnom sajmu u Evropi jeste promocija i povećanje izvoza iz Srbije na tržište Nemačke i cele Evropske Unije. Ovogodišnja ANUGA biće održana u hibridnom formatu, koji podrazumeva učešće izlagača na sajmu uživo, ali i na digitalnoj platformi Anuga@home koja će biti aktivna do kraja godine i služiće kao jedinstvena mreža za povezivanje svih izlagača i posetilaca sajma“, objašnjava Zorana Delić iz Privredne komore Srbije.
Ova manifestacija, po njenim rečima, pruža mogućnosti srpskim kompanijama da se upoznaju sa novim proizvodima, tehnologijama i svetskim trendovima u prehrambenoj industriji, upoznaju nove dobavljače za evropsko i druga inostrana tržišta, sagledaju svoju poziciju u odnosu na tržišnu utakmicu i konkurenciju.
Sve inovacije, najnoviji trendovi u industriji hrane, zanimljive činjenice o budućnosti prehrambene industrije biće predstavljene tokom pet dana trajanja sajma.
Manje šećera, manje veštačkih sastojaka, zamenska mesa i alternativni proteini, super hrana, bez glutena, korišćenje drevnih žitarica i više biljnih i prirodnih aroma, samo su neki od trendova o kojima će se više čuti na sajmu u Kelnu.
ANUGA je najveći svetski međunarodni sajam prehrambene industrije i najznačajniji za sve proizvođače i izvoznike hrane širom sveta. Održava se svake druge godine u Kelnu, u sajamskom prostoru KELN MESE (Koelnmesse GmbH) površine 284.000m². U 2019. godini 7.972 izlagača iz više od 100 zemalja predstavilo je svoje proizvode pred više od 170.000 posetilaca iz 200 zemalja sveta.
Sajam čini deset tematskih celina odvojenih po paviljonima – gotovi proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, smrznuti proizvodi, meso i mesne prerađevine, alkoholna i bezalkoholna pića, topli napici, pekarski proizvodi, organski proizvodi i anuga kulinarski koncept.