Detaljna studija o sektoru proizvodnje i prerade grožđa Vinogradarstvo i vinarstvo Srbije, u kojoj je uključeno sve relevantno što se tiče srpskih vinograda i vina, dostupna je od nedavno u elektronskoj formi na zvaničnom sajtu CEVVIN-a (Centra za vinogradarstvo i vinarstvo)
Kroz 13 poglavlja na 294 stranice i uz 50 grafikona, te 134 mape i fotografije ova studija nudi ogroman broj zanimljivih podataka, pružajući najsvežiji presek globalne srpske vinske scene, od informacija o ukupnoj proizvodnji grožđa i vina, trendu podizanja vinograda u poslednjih 20 godina, vinarijama po administrativnim i vinogradarskim područjima, uvozu i izvozu, autohtonim i drugim sortama i podlogama, kao i njihovoj rasprostranjenosti, klimatskim uslovima i kvalitetu grožđa iz poslednje tri berbe..
Inače, Centar za vinogradarstvo i vinarstvo osnovan je 1953. godine u Nišu kao Institut za vinogradarstvo i vinarstvo Medijana, da bi od 2006. godine pod novim imenom funkcionisao u okviru Ministarstva nauke kao nacionalni inovacioni centar s istraživačkim i stručnim aktivnostima u oblasti kojom se bavi, a tu su u fokusu uglavnom klonska selekcija autohtonih i regionalnih sorti, ampelografska ispitivanja i istraživanja genetičkih resursa vinove loze, vinogradarski registar, ispitivanje terroira i geografsko poreklo, stručna pomoć proizvođačima u oblasti vinogradarstva i vinarstva i drugi stručni i naučni poslovi.
Danas CEVVIN ima sedam regionalnih centara i aktivno radi na teritoriji cele Srbije.