Džanarika, nezasluženo potcenjena rođaka šljive
Tako zdrava a tako potcenjena. Možda zato što je vrlo često zabadava. Istina, zahteva malo napora da se obere. U Srbiji džanarika a u Vojvodini ringlov
Divlja šljiva koja raste pored puta, ispred kuće, tamo gde ima vode i gde nema vode. Voćka koja rađa i kad je kišna i kad je sušna godina, voćka koja još nije čula za klimatske promene, pa svake godine od polovine juna ne da rodi nego prerodi, a grane joj se savijaju od ploda.
Mnogi ne znaju da je džanarika jedno vrlo zdravo voće. Oni koji se razumeju kažu da ringlov u sebi sadrži dosta vitamina, među kojima su A, B i C vitamin, minerale (fosfor i magnezijum), etarska ulja, pektin, celulozu i organske kiseline.
Od džanarike se može praviti baš sve, kao i od šljive. Na primer, može se kuvati džem, može se napraviti i sok. Kad ostalo voće ne rodi kako treba, a džanarika rodi uvek, od nje se peče i rakija. U našim krajevima ta se rakija ne ceni mnogo i zove se brlja.