Broj slučajeva trovanja salmonelom u Evropskoj uniji porastao je za tri odsto od 2014. godine, saopštili su zvaničnici EU za bezbednost hrane
Bakterija salmonele bila je najčešći uzročnik trovanja hranom 2016. godine, odgovorna za 22,3 odsto slučajeva, dok je 2015. godine bila odgovorna za 11,5 odsto slučajeva trovanja, navodi se u izveštaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropske agencije za bezbednost hrane.
Tokom 2016. godine zabeleženo je 94.530 slučajeva salmonele u EU. U 59 odsto slučajeva, uzročnik je bila salmonela enteritidis, najčešći tip salmonele, koja se nalazi u jajima i živinskom mesu.
“Porast koji smo zabeležili je zabrinjavajući i podseća nas da moramo da ostanemo oprezni”, rekao je glavni naučnik ECDC, Majk Kečpol, prenosi Rojters.
Francuska je u nedelju naredila zabranu prodaje i povlačenje iz više država nekoliko mlečnih bebi formula i proizvoda za ishranu beba, koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije “Laktalis”, nakon otkrića bakterije salmonele.
Odluku o povlačenju saopštila je francuska državna agencija za zaštitu potrošača DGC CRF.