Evropska komisija je usvojila zajedničku metodologiju za merenje rasipanja hrane koja bi trebala omogući lakše praćenje i rešavanje tog problema
Svake godine oko 20 odsto hrane proizvedene u EU je izgubljeno ili završi u otpadu, što čini društveno, ekološki i ekonomski neprihvatljivu štetu. Kako bi se moglo uspešno delovati potrebno je više podataka o rasipanju hrane nego što je sada dostupno, navodi Evropska komisija.
“Rasipanje hrane je neprihvatljivo u svetu u kojem milioni ljudi gladuju i u kojem se smanjuju naši prirodni resursi, koji omogućavaju život. Upravo zato smo definisali prevenciju rasipanja hrane ključnim prioritetom u stvaranju održivog društva. Kako bismo mogli to da promenimo moramo moći primereno meriti rasipanje hrane”, rekao je prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans.
Metodologija merenja temelji se na zajedničkoj definiciji rasipanja hrane, koja će omogućiti zemljama članicama merenje viška hrane na svakom nivou lanca snadbevanja.
Od zemalja članica se očekuje da uspostave okvir za praćenje sa novim podacima počevši od 2020. a prvi izveštaj treba da dostave Komisiji 2022. godine.