Prema nacrtu uredbe u koju je EurActiv imao uvid, Evropska komisija će predstaviti niz pojmova koji će opisati niskoalkoholna i bezalkoholna vina u pokušaju da podrži rastuće tržišne trendove
Termini kao što su “dealkoholizovano vino” (do 0,5% zapreminskog alkohola, ABV) i “delimično dealkoholizovano vino” (preko 0,5% ABV) uvedeni su 2021. godine na tržište EU.
Međutim, sada je vreme da se potrošačima olakša da shvate šta tačno kupuju. Prema nacrtu uredbe, to bi omogućilo upotrebu pojmova koji su već poznati mnogim konzumentima, kao što su “nula alkohola”, i “niskoalkoholno”.
“Nula alkohola” bi označavala proizvode sa sadržajem ABV koji ne prelazi 0,05 ili 0,1% prema nacrtu Komisije.
Brojevi mogu i dalje biti podložni promenama, jer su dati u uglastim zagradama u nacrtu uredbe, koji je trenutno na internim konsultacijama u Komisiji.
U međuvremenu, nazivi “nula alkohola” i “niskoalkoholno” odgovarali bi definicijama koje su već date u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici.
Izvršni plan bloka takođe poziva na promenu trenutnih tehničkih pravila u vezi sa dealkoholizacijom kako bi se olakšala proizvodnja niskoalkoholnih penušavih vina i proširile kategorije vinskih proizvoda, kao što je omogućavanje vina sa aromom niskog alkohola i upotreba rozea za Gluhvein, ili kuvanog vina, koje je u velikoj meri zimska namirnica u Evropi.