Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pozvala je potrošače da se ne rukovode izgledom voća i povrća, upozorivši da 815 miliona ljudi gladuje, dok se trećina hrane proizvedene u celom svetu baci
Trećina uzgajanog voća i povrća nikada ne stigne do rafova jer budu odbačeni zbog izgleda još na putu od farme do prodavnice.
Jedan deo odgovornosti leži na supermarketima, ali je potrebno preispitati i sopstvenu savest – zašto bismo odabrali jabuku savršenog oblika i boje, a odbacili drugu, ukazuje FAO.
Kako se primećuje, prva je sigurno lepša za fotografisanje, ali na kraju krajeva, obe imaju isti ukus i utolile bi glad.
FAO upozorava da oko 815 miliona ljudi gladuje, a baca se trećina proizvedene hrane, dok u slučaju voća i povrća 45 odsto propadne.
U vreme klimatskih promena i ekstremnih vremenskih uslova, čuvanje hrane nije samo pitanje etike, već i prirodnih resursa.
Za uzgajanje jednog paradajza potrebno 13 litara vode
Naime, za uzgajanje samo jednog paradajza potrebno je 13 litara vode, a za pomorandžu 50 litara. Uz to, neophodno je i semenje, zemlja, rad poljoprivrednika i gorivo za prevoz robe, a svi ti resursi propadaju onog momenta kada voće i povrće bude bačeno, konstatuje FAO.
FAO na primeru šargarepe, banana i krompira iznosi podatke koliko tog voća i povrća bude odbačeno samo zbog izgleda, boje…
Potrošačima se savetuje da biraju zrelo voće, jer ukoliko ga niko ne kupi ono će do kraja dana završiti u đubretu.
Zaključak FAO je da se bacanje hrane može sprečiti tako što će kupci birati čak i “ružno” voće i povrće, čuvati ih na pravilan način i pre kupovine novih pojesti ono što već imaju u frižideru.
“Lepota (kao i ukus) dolaze iznutra”, poručuje FAO.