Festival autohtonih sireva Balkana na kojem će se predstaviti oko 30 proizvođača sireva iz Srbije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, kao i proizvođači vina iz Bugarske, biće održana 25. i 26. januara u Mikser hausu u Beogradu.
Posetioci će moći da probaju retke vrste sireva i steknu znanja o korišćenju te namirnice tokom sedam interesantnih i nesvakidašnjih kulinarskih radionica.
Kako ističu organizatori, reč je o prvoj manifestaciji te vrste u Beogradu, koja ima za cilj da široj publici predstavi autohtone sorte sireva sa Balkana, sa akcentom na one iz Srbije i da na taj način ukaže na važnost očuvanja tradicionalnih prehrambenih proizvoda.
Prvu radionicu će održati autor putopisne emisije o kulinarstvu ”Trbuhom za duhom“, Nenad Gladić – Gastronomad, koji je osmislio uzbudljiv meni, koji se sastoji od zapečenog bri sira sa suvim voćem i prelivom, čokoladne paste sa kozjim sirom i sicilijanskog čizkejka sa kestenom.
Zatim će se predstaviti Ivo Andrić iz “Bred pasta ketering – BPC food” i klub „Ivina avlija“, koji će pripremiti glavno jelo i dezert kombinovanjem testenine i sira.
Zdrave obroke sa sirom će popodne, zajedno sa posetiocima, praviti Nada Ličina iz Udruženja “Na putu zdravlja”, dok će uveče o kombinovanju balkanskih sireva i vina govoriti profesionalci iz Udruženja profesionalnih Someliera Srbije – SERSA.
U nedelju će od 12 i 30 autorka bloga porodicnegastronomije.com Aleksandra Stevanović spremati četiri kreativna predjela koja sadrže plavi sir sa plemenitim plesnima, a zatim će šef kuhinje čuvenog restorana ”Kumbara“ Slaviša Bojović pipremiti pravu “Balkansku fuziju” od namirnica sa ovog podneblja kombinovanih na nesvakidašnji način.
Na meniju će biti grilovani koziji sir sa prelivom od meda, oraha i suvih kajsija, pileći rižoto sa vrganjima i sirom i staro jelo sa Kopaonika – gotovac sa koljenicom.
Radno vreme Festivala biće od 12 do 21 čas u subotu, i od 12 do 20 časova u nedelju. Cena jednodnevne ulaznice je 300 dinara, a deo iznosa posetioci će moći da iskoriste kao vaučer za kupovinu sireva.
Tanjug