U Novom Sadu je danas počela međunarodna konferencija stručnjaka iz zemalja centralne i jugoistočne Evrope u oblastima poljoprivrede i zaštite životne sredine “Kejsi 2014” (CASEE), koji su napomenuli da je osnovna uloga poljoprivrede proizvodnja hrane, ali da je neophodno sagledati različite aspekte uticaja te privredne grane na ekosistem, u kontekstu održivog razvoja.
Učesnici skupa su saglasni da su zdravstveno bezbedna proizvodnja hrane i očuvanje životne sredine globalno važna pitanja.
Na svečanom otvaranju tog skupa, koji je u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu (UNS) okupio 160 učesnika iz devet zemalja, rektor UNS prof. dr Miroslav Vesković je istakao značaj specijalizacije, istraživanja i inovacija u ekonomiji, poljoprivredi i mnogim drugim oblastima, kako bi u Srbiji bio izgrađen neophodan profil ekonomskog razvoja.
On je napomenuo da se kroz ovu i slične konferencije, naše naučne i obrazovne institucije uključuju u najznačajnija istraživanja unutar tog evropskog prostora, kako bi na najbolji način uvideli u kom smeru idu ekonomija, poljoprivreda ili bilo koja druga oblast.
Učesnike trodnevnog skupa Zdrava proizvodnja hrane i očuvanje životne sredine uloga poljoprivrede, šumarstva i primenjene biologije, pozdravio je predsednik CASEE prof. dr Martin Gerzabek iz Austrije, napomenuvši da je ova konferencija, sticajem okolnosti, na neki način povezana sa aktuelnom situacijom u Srbiji pogođenoj poplavama.
Gerzabek je rekao da je peta Kejsi konferencija, koja se održava prvi put u Srbiji, okupila rekordan broj učesnika i uz ostalo naveo da je, u okviru novog projekta te organizacije, oformljen master kurs koji omogućuje studentima da se specijalizuju na osam različitih univerziteta u Evropi, pa tako i u Srbiji, jer je Poljoprivredni fakultet UNS jedan od učesnika.
Učesnici konferencije su razmatrali pitanja kako se različitim alatima može uticati na rešavanje problema životne sredine, uz istovremeno rastuću tražnju za hranom i prehrambenim proizvodima u svetu.
Tanjug