U Srbiji svake godine bude otkriveno više od sto slučajeva trihinele kod domaćih i divljih svinja. Uprava za veterinu apeluje na proizvođače da obavezno kontrolišu meso pre konzumacije ili prodaje jer je cena pregleda mala u odnosu na zdravstvene rizike koji mogu nastati
Bolest se uglavnom otkriva kod domaćih svinja koje su prijemčivije na neposredan kontakt s glodarima, koji su obično prenosioci i rezervoari trihinele.
”Apelujemo na sve da se kontrola obavezno i redovno radi. Posebno kad je reč o klanju svinja u malim domaćinstvima, gde bi vlasnici morali da pokažu tu vrstu odgovornosti. Ova bolest može da bude i uglavnom jeste hronična, često i sa nekim većim posledicama, pa čak i fatalnim ukoliko dođe do anafilaktičkog šoka”, izjavio je za Politiku Saša Ostojić, rukovodilac Nacionalnog kriznog centra pri Upravi za veterinu.
Kako kaže, postoji razni razlozi i povodi zbog čega ljudi to nekad ne sprovode. Recimo, s obrazloženjem da trihinele nema u njihovom kraju, što, naravno, nikada ne može da se zna zato što su svi glodari nosioci bolesti.
Preporuka veterinara je da se pri kontroli mesa uvek radi metoda veštačke digestije, koja se obavezno sprovodi na komercijalnim farmama. Meso po zakonu ne može u promet bez potvrde o ovom pregledu.
Podsećamo, u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini pre nekoliko dana utvrđen je uzročnik trihineloze kod tri svinje, jedne domaće i dve divlje. Kako je potvrđeno, meso nije dospelo u promet, nije konzumirano i ljudi nisu oboleli.
U Srbiji je poslednja velika epidemija trihineloze zabeležena u Čajetini 2016. godine, kada je zaraženo više od 100 ljudi koji su konzumirali suvo meso i kobasice od divlje svinje i druge divljači koje su bile odstreljene u lovištu. U svakom slučaju uvek se na kraju dokaže da su ljudi oboleli od trihineloze zbog nepregledanog mesa.
Kako je preneo Tanjug, reč je hroničnoj parazitarnoj bolesti, a na svinji se ne primećuje da je bolesna. Inkubacija kod ljudi traje od osam do 30 dana, simptomi su bolovi i grčevi u mišićima, oticanje očnih kapaka, povišena temperatura, povraćanje, a bolest može imati i fatalan ishod.
Agencija navodi da od jedne trihinelozne svinje od oko recimo 100 kilograma može da se zarazi veliki broj ljudi ako je broj larvi trihineloze u gramu mesa veliki. U jednom gramu može da se nađe 500 do 1.000 larvi, a čovek se zarazi i teže oboli samo od jednog parčeta mesa ili kobasice. Što je veći broj larvi, klinička slika je teža.