Berba voća u Hercegovin polako počinje, a u voćnjacima i vinogradima tek po koji radnik. Berači koji su redovni svake godine i ove su tu. Kažu da im nije teško da beru, ali da radnika, itekako, fali
”Fali radne snage. Zaista ne znam zašto ova mladost ne radi. Mogu zaraditi isto kao i mi. Ko radi zaradiće sigurno”, kaže Zdravko Porobić, koji se poslom berača bavi već godinama. On dodaje da radnika ima sa svih strana, a najviše iz Bosne, Srbije, Bileća, područja Hercegovine.
Vlasnici su na mukama. Kažu – uradiće sve samo da nađu dobre radnike. Ističu da su poboljšali uslove rada i plate. Mnogi koji su, do ove godine brali hercegovačko grožđe, sada rade na Jadranu pa je problem nedostatka radnika u Hercegovini sve izraženiji.
”Sada nam radne snage treba. Teže je svake godine, ljudi odlaze u Dubrovnik. Dosta je radno sposobnih raznih zanimanja otišlo. Tako da smo oskudni sa radnom snagom”, kaže vinogradar Ranko Petijević.
”Korigovali smo cene, malo su veće cene normi. Takođe, ne radi se više izvlačenje ručno, nego se izvlačenje iz redova radi pomoću trektora”, objašnjava Branko Anđelić, iz Agrofin-a, Trebinje.
Veći proizvođači imaju i veći problem. Hvataju se za glavu kad vide da voće sazreva, a da nema ko da ga bere. U Popovom Polju kažu da fali na stotine radnika.
”Mi gazdujemo sa nekih 350 hektara, otprilike. Tako neki optimalan broj je, kada se sve odvija nesmetano, jedno 350 ljudi. Jedan čovek po hektaru za sve operacije da se sve odvija nesmetano i u predviđenom vremskom periodu. Činjenica je da sada ne možemo obezbediti taj broj ljudi i sa postojećom količinom ljudi pokušavamo da se izborimo sa kratkim vremenom, a velikim brojem poslova”, kaže Dragiša Bašić, rukovodilac voćarske proizvodnje AD Popovo Polje.
Sreća ili nesreća, grane se savijaju od roda. Jabuke obaraju rekorde. Voćari se nadaju da će sve stići na vreme.
Voćari kažu da ova godina nije bila nimalo laka, ipak jabuke su dobro rodile. A ako se berba uspešno završi, jabuke iz Popovog Polja idu na tržište zemalja Evrope, ali i na rusko tržište.