U Hrvatskoj su prošle godine četiri od ukupno 144 uzorka hrane bila GMO pozitivna, a u njima je prisutnost GMO-a bila ispod 0,9 odsto.
To je ocenila Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, navodeći da taj nivo ne zahteva posebno označavanje genetski modifikovanih proizvoda.
Na svetskom nivou povećava se broj površina zasejanih GMO kulturama, ali je prisutnost takve hrane u Hrvatskoj još mala, zahvaljujući prevlasti domaće proizvodnje, pokazao je izveštaj koji je danas predstavljen na konferenciji za novinare.
Monitoring je pokazao da su genetskim modifikacijama najviše izloženi dodaci ishrani i sportska hrana, kao i da su sportisti i vegetarijanci najviše izloženi uticaju takve hrane, rekla je pomoćnica ministra zdravlja Nataša Zorić.
U monitoringu je deo uzoraka uzet na pijaci, deo u domaćoj proizvodnji, kod distributera i u maloprodajnim lancima, a analizirani su proizvodi na bazi soje, kobasice, dijetetski proizvodi, pirinač, papaja, kukuruzni i pšenicni proizvodi, preneo je sajt SEEbiz.eu.
U Hrvatskoj se poštuju sve evropske direktive nadzora GMO hrane, koje su dosta restriktivne. Radi uvida u stanje na tržištu hrane godišnje se obavljaju redovni nadzori, a genetski modifikovana hrana životinjskog porekla nije dozvoljena.
Ove godine predviđeno je sprovođenje monitoringa u pet faza u šest gradova iz kojih će se analizirati ukupno 180 uzoraka – 40 odsto uzoraka uzeće se kod domaćih proizvodača, 40 odsto u maloprodaji i veleprodaji, a 20 odsto iz silosa i skladišta.
U Ministarstvu zdravlja ističu da stočna hrana i semenski reprodukcioni materijal nije u njihovoj nadležnosti, a meso i jaja stoke hranjene GMO hranom ne podleže potrebi oznacavanja, u skladu sa zakonodavstvom EU.
Na konferenciji je istaknuto kako još nema dokaza da je genetski modifikovana hrana štetna za ljudsko zdravlje, pa su mišljenja između njenih zagovornika i protivnika još podeljena.
Genetske modifikacije većinom su prisutne u biljnim kulturama – kukuruzu, pamuku i duvanu, ali se pojavljuju i kod životinjskih vrsta – nekih sorti kokoši, riba i svinje.
Španija je lani bila jedan od najvećih proizvođača GMO hrane u Evropi.
Tanjug