Kukuruz, pšenica i soja su sada jeftini, što ide na štetu ratarima, ali stočari imaju od toga koristi kaže direktor Departmana za stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu docent dr Dejan Beuković navodeći da bi bilo dobro da se trenutak jeftinih sirovina za stočnu hranu iskoristi i krene snažnije u obnovu stočnog fonda
Afrička svinjska kuga – bolest svinja za koju ne postoji vakcina ni lek trenutno je u stagnaciji, ali je pred nama početak sezone svinjokolja pa oprez farmera ne bi trebala da popušta, kazao je u izjavi za Dnevnik direktor Departmana za stočarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu docent dr Dejan Beuković prilikom obeležavanja Dana departmana – 73 godine postojanja.
”Farmeri su shvatili da svinje ne treba pokazivati već čuvati i strogo se pridržavati mera opreza, menjati odeću i obuću pri ulasku u farmu i kod hranjenja životinja. Taj oprez i dalje treba da je prisutan jer trenutak nepažnje može da ih košta po džepu, pošto čim se jedna svinja zarazi, treba odmah sve uspavati”, napominje Beuković.
On dodaje da svinjarstvu kao delu stočarstva nikada nije bilo baš najbolje, pošto su uvek postojali periodi kada su farmeri ukazivali na probleme. ”Sada je hrana jeftina, to naravno, ide na štetu ratara, ali stočari imaju od toga koristi, pošto su kukuruz, pšenica i soja jeftini”, kaže Beuković, navodeći da bi bilo dobro da se trenutak jeftinih sirovina za stočnu hranu iskoristi i krene snažnije u obnovu stočnog fonda.
”Umesto da kukuruz, soju i pšenicu izvozimo, trebalo bi ih više koristiti u stočarstvu da bi se ciklus proizvodnje zatvorio i doneo veću dobiti ne samo uzgajivačima već i državi”, naveo je Beuković.
Podvukao je i da trenutno situacija u poljoprivredi nije dobra, ali da na to ne utiču samo naše slabosti u poljoprivrednoj proizvodnji već i globalni – klimatske promene i cene uljarica i žitarica koje ni na svetskoj pijaci nisu znatno više. Govoreći o situaciji u tovu svinja, docent Beuković je kazao da trenutna sutacija u svinjarstvu nije bila skoro tako dobra.
”Tovljači su, konačno, dočekali da cena žive vage pokrije sasvim troškove proizvodnje i da krenu da zarađuju. Kilogram žive vage je trenutno iznad 260 dinara. Konačno, posle 50 godina, prerađivački sektor mora da se odriče svog dela profita – kazao je docent Beuković.
– Koliko će još takve tržišne prilike da traju je neizvesno, ali tome dobrim delom doprinosi pojava afričke svinjske kuge. Brojni tovljači su odustali od tova, čekajući da se bolest smiri pa da ponovo krenu u novi ciklus proizvodnje.