U Kačarevu kod Pančeva danas je počela 27. Slaninijada. Domaćini su pripremili bogat izbor kvalitetnih mesnih prerađevina i sve je spremno za doček prvih posetioca. Svaka druga kuća u Kačarevu u svom dvorištu ima pušnicu, a na tavanu okačene pečenice, kobasice i slaninu.
Na promaji, uz banatski vetar, meso se prirodnim putem suši i daje mu taj način poseban šmek, tvrdi Željko Velinovski, koji je od oca nasledio ovaj posao:
“Veoma ozbiljno se spremamo za našu Slaninijadu, i sve što spremimo nudimo našim gostima. Mnogo nam znači što u svom selu imamo ovakvu manifestaciju, na kojoj možemo da prodajemo svoje oproizvode i zaradimo neki dinar.”
Mile Filipovski je za ovogodišnju Slaninijadu spremio je dovoljno zdravih đakonija od mesa mangulica, namenjenih posetiocima koji ne smeju da jedu masnu hranu:
“Svoje mangulice uzgajam dve godine. Hranim ih samo zdravim prerađevinama i zato je njihovo meso mnogo kvalitetnije i malo skuplje od običnog. Ovde nema holesterola i preporučuje se svima”, ističe Filipovski.
S druge strane, Živko Jankovski smatra da bez debelih svinja od preko 200 kilograma nema dobre slanine. Za njega kažu da je apotekar, jer u svojoj pušnici ima belu slaninu koju služi kao lek.
“Već sad me zovu da rezervišu moju slaninu. Jedna žena svake godine iz Rusije dolazi na Slaninijadu i traži isključivo belu slaninu jer, kako kaže, jedna šnita ove slanine sa kockom šećera preporučuje se astmatičarima i pušačima.”
Organizatori ovogodišnje Slaninijade pripremaju za svoje goste bogatu prezentaciju i degustaciju domaćih i zaboravljenih jela. Proglasiće se najbolji proizvođači slanine i čvaraka. Predsednik turističkog društva Slaninijada Nenad Šaletić kaže da je sve spremno i da svi jedva čekaju svečano otvaranje:
“Zbog velikog interesovanja domaćih proizvođača mesa proširili smo plato ispred hale i tu će na tezgama svoje proizvode prodavati naši Kačarevci. Očekujemo goste iz čitave zemlje,ali i iz okolnih država. Organizovali smo i 70 autobusa za penzionere koji će biti naši gosti. Ovde će svako moći da pronađe nešto za svoj džep.”
Kao i prošle godine Kačarevci očekuju da će ih u naredna četiri dana posetiti više od sto hiljada gostiju, a za one koji žele ovde i da prespavaju obezbeđeno je 500 kreveta. Za lep provod i dobar zalogaj Kačarevci su spremni.
RTS