Vlada Srbije usvojila je pre nekoliko dana Uredbu Ministarstva poljoprivrede po kojoj će trgovci moći da postave u trgovinama posebne rafove s oznakom „srpski kvalitet”. Nacionalnu oznaku višeg kvaliteta moći će da imaju samo oni proizvodi za koje proizvođač može da dokaže da osnovna sirovine potiče iz Srbije, ali i koji su po pitanju kvaliteta iznad konkurencije.
Kao i kod svakog „označavanja” postavlja se pitanje objektivnosti kao i da li ćemo moći da budemo sigurni da takva hrana zavređuje posebno mesto u marketima, a verovatno i više cene u odnosu na konkurenciju?
U obrazloženju Uredbe navodi se da će zahteve za mogućnost korišćenja žiga proizvođači hrane podnositi Ministarstvu poljoprivrede. Ministarstvo će oformiti komisiju za stručnu procenu posebnih svojstava poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i izdavati rešenja o pravu korišćenja te oznake. Oni će, po najavama, biti upisani u poseban registar odakle mogu da budu i izbrisani ako se utvrdi da proizvod koji je označen žigom ”Srpski kvalitet” prestane da ispunjava uslove u skladu sa ovom uredbom.
– Proizvođači će morati da dostave specifikaciju proizvoda, podatke o poreklu i kvalitetu osnovne sirovine od koje je proizveden i opis tri posebna svojstva u odnosu na propisane zahteve kvaliteta za svaku vrstu proizvoda – navodi se u tekstu Uredbe.
Spisak sa prvim korisnicima ove oznake biće objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede, a već sada su počela nagađanja ko bi prvi iz sektora mesne industrije mogao da se pohvali ovim žigom iako je poznato da se proizvođači mesnih prerađevina u velikoj meri oslanjaju na uvozne sirovine.
Od 2014. godine u Srbiji se sprovodi projekat ”Unapređenje bezbednosti i kvaliteta proizvoda u sektoru prerade mesa“, koje finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i FAO. U okviru tog projekta radi se i na razvoju nacionalne šeme kvaliteta, koja bi se u početku odnosila na proizvode od mesa, a kasnije postala primenljiva i na ostale proizvode.
Prema ranijim informacijama, ovim povodom već je bilo dijaloga sa predstavnicima nekoliko mesnih industrija – „Karneksom”, „Juhorom”, Industrijom mesa Bačka Topola, „Zlatiborcem” i proizvođačem pod nazivom „Suvat”.
– Neke od članica EU razvile su sopstvene, nacionalne šeme kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Jedna od najprepoznatljivijih je oznaka kvaliteta Label Rouge iz Francuske. Deo tog iskustva želimo da prenesemo u Srbiju – rekli su nam u Ministarstvu poljoprivrede.