Kobasicijada u Turiji: Opet oboren Ginisov rekord
Mesari u Turiji kod Srbobrana, gde je ovog vikenda 33. put održana turističko-gastronomska manifestacija “Kobasicijada”, ponovo su nadmašili sami sebe napravivši kobasicu od dva kilometra i 33 metra.
Mesari u Turiji su overili rekord od pre četiri godine, kada je turinska kobasica, sa dužinom od 2.029 metara, ušla u Ginisovu knjigu, a nisu izneverili ni tradiciju da ovaj džinovski specijalitet svake godine premaši dva kilometra za onoliko metara koliko godina traje manifestacija.
Turija, koja broji 2.300 stanovnika, juče je, kako su procenili organizatori, imala više od 40.000 gostiju iz Mađarske, Slovačke, Češke, Austrije, Nemačke, Italije, bivših jugoslovenskih republika i svih krajeva Srbije.
“Čudovište” od kobasice, upakovano u foliju, juče je, tačno u podne, traktorom zemljoradničke zadruge dovezeno do bine u centru sela iz dvorišta Miroslava Medurića Čike, predsednika Organizacionog odbora “Kobasicijade”.
– Kobasicu smo počeli da pravimo u četvrtak, a završili smo je u petak u šest ujutro. Za njenu pripremu zaklano je 35 krmača i utrošeno oko tri i po tone čistog mesa. Nadevena je u kalibriranim prirodnim crevima prečnika 32/34 koja su sastavljena pod pritiskom – rekao je Medurić.
Ovogodišnju “Kobasicijadu” otvorio je predsednik opštine Srbobran Neško Čestić, koji je, prema ritualu manifestacije, od Čike za dinar “otkupio” turinsku bricu (britvu) i njome presekao divovsku kobasicu.
U okviru manifestacije proglašeni su najbolji privatni i industrijski proizvođači kobasice. U domaćoj radinosti najukusnije kobasice napravili su Ranislav Stankov, Šandor Balint i Zdravko Elesin iz Turije, a najuspešniji klanični proizvođači su mesare “Cveta” iz Vrbasa, “Siki” iz Novog Sada i “Zmajevac” iz Iriga.
Od vašara do evropske fešte
Predsednik opštine Neško Čestić najavio je da će “Kobasicijada” od seoskog vašara već dogodine prerasti u manifestaciju evropskog tipa. On je obećao i da će lokalna samouprava dovesti nemačke investitore koji će u Turiji otvoriti industrijski pogon za proizvodnju kobasica.