Etno-selo Koštunići odoleva vremenu i na pravi način predstavljaju seoski turizam Srbije. Tu je, među jabukama, šljivama i malinama nikao i novi eko-etno kompleks. Da bi ceo prostor, a sa njim i selo, ostali nezagađeni pobrinuli su se i priroda i ljudi.
Na južnim padinama Suvobora, nadomak Rajca, Ravne gore, Rudnika i Maljena – smestili su se Koštunići. U selu velike ekološke vrednosti, jabuke, šljive i maline su izvanrednog ukusa, a posebnog kvaliteta su šumski plodovi i lekovito bilje.
Koštunići danas odolevaju vremenu i na pravi način predstavljaju seoski turizam Srbije.
Da bi ceo prostor, a sa njim i selo, ostali nezagađeni pobrinuli su se i priroda i ljudi.
Priroda bogatstvom – potocima, proplancima i pašnjacima, a čovek čuvajući zatečeno i stvaranjem novih sadržaja u očuvanom okruženju.
Tu je nikao i novi eko-etno kompleks. Na padinama su, po zamisli Jovana Čekovića, izgrađeni vajati, restorani, konaci.
“Sada imamo još sedam čardaka, uskoro ćemo imati deset kaca, deset dvokrevetnih soba u kacama što će biti atrakcija za turiste, imaćemo i zatvoren bazen sa spa-centrom, hipebaričnom komorom”, rekla je Snežana Trifunović.
Ovde se može pojesti kupus iz zemljanog lonca, kajmak, proja, domaći uštipci, popara, pite sa suvim šljivama…
U podnožju eko-sela, vijugavo korito reke Čemernice i njena brza voda, pregradnom branom, pretvoreni su u jezero. To je postalo stecište gostiju iz Milanovca, Čačka, Ljiga, Valjeva.
Tokom iduće godine na ovim padinama biće izgrađeno i međunarodno naselje.
Da bi i lokalno stanovništvo učestvovalo u ovom projektu izgrađena je i fabrika biohrane. U njoj se primenjuje savremena tehnologija a sirovine potiču iz ovog kraja. Pogoni su izgrađeni po svetskim standardima i u njima se proizvodi prirodna rakija, jabukovo sirće.
Tu su i sušara za lekovito bilje i hladnjača za čuvanje plodova maline, kupine, šljive, jagodičastog voća.
RTS