Bile su nekad koze, pa snažna industrijalizacija, a sada, kad je industrija onemoćala, ljudi se vraćaju selu i kozama. Kažu da je kozarstvo rentabilna proizvodnja i daje solidnu zaradu uz skromna ulaganja. Ko gaji svega 10 koza mesečno može da zaradi platu bolju od prosečne u državi.
Da je gajenje koza zaista rentabilno potvrdio je Politici i prof. dr Nikola Bajić, direktor Centra za organsku proizvodnju u Užicu. Iza Bajića je pola veka stručnog bavljenja poljoprivredom, profesorski rad na fakultetima, godine iskustva s organskom biljnom i stočarskom proizvodnjom u selima užičkog kraja. A kozarstvo je, prema njegovim rečima, jedno od stočarskih zanimanja koje je najviše ljudi privuklo u ovim brdima.
– I to ono čisto, organsko, u livadama nezagađenim hemijom. Ovaj kraj obiluje površinama pod pašnjacima na koje nikad nije bacano veštačko đubrivo i pogodan je za organsku proizvodnju. Svako seosko domaćinstvo ima neki objekat koji se bez mnogo ulaganja može da se preuredi za gajenje koza. To su neki učinili, a gaje uglavnom alpino rasu, jer je najotpornija i najproduktivnija. Neretko se i ljudi s fakultetskom diplomom prihvataju gajenja i muže koza – naveo je profesor Bajić, dodajući da im centar kojim on upravlja pomaže u sertifikovanju organske proizvodnje i savetima, ponekad i u pronalaženju tržišta za proizvode ili kod nabavke koza.
Na pitanje koliko od ovog posla može da se zaradi, Bajić najpre odgovara da se organsko kozje mleko i proizvodi bez problema prodaju. Litar kozjeg mleka košta između 100 i 140 dinara, kozji sir od 700, pa i više od 1.000 dinara (sa lekovitim biljem), surutka od 50 dinara.
– Proizvodnja je rentabilna. Mala ulaganja, a solidna zarada. Uz povoljne uslove gajenja dobra koza može dati i 1.000 litara mleka za jednu laktaciju (traje skoro 9 meseci). Ako je cena mleka 100 dinara po litru, a može i više, eto prvog miliona samo sa 10 koza na gazdinstvu. Kozari kažu da samo jedan litar mleka može da izdržava kozu: ona pojede dnevno kilogram kukuruza, dva kilograma sena i popije pet litara vode, a daje tri litra mleka – izračunao je sagovornik Politike.
Prema Bajiću, u periodu kad se koze ne muzu proda se po neko jare, jer koza daje minimum dva godišnje. A od 10 koza bude i do pet tona stajskog đubriva.
– Druga mogućnost je prerada mleka u kozji sir, što je, takođe, isplativo. Od 20 litara mleka za preradu dobije se tri kilograma sira i 15 litara surutke. Tada je mesečna zarada oko 85.000 dinara – naveo je Bajić.
S obzirom na interesovanje u ovdašnjim selima za gajenje koza, grad Užice je iz agrarnog fonda opredelio tri miliona dinara za razvoj kozarstva i nabavku priplodnih umatičenih grla, a tome se priključila i Fondacija Ana i Vlade Divac koja daje oko milion dinara.
Politika