Lešnik u Turskoj poskupeo 100 odsto – veća cena i u Srbiji
Na osnovu istraživanja Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije u sklopu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, ali i upoređivanjem cene lešnika u okruženju može se zaključiti da cena od 1000din odnosno devet evra (maloprodaja na zelenim pijacama) je odavno prevaziđena te da se u narednom periodu može očekivati samo rast cene lešnika na tržištu Srbije ali i u regionu, navelo je Udruženje proizvođača lešnika.
Pad u proizvodnji lešnika u Turskoj, najvećeg proizvođača i izvoznika u svetu, izazvala je nagli porast cene što ugrožava industriju čokolade, javlja agencija AFP. U martu u četiri okruga u crnomorskom regionu Turske (Giresun, Trabzon, Rize i Ordu), regioni u kojima se nalazi najveća proizvodnja lešnika u zemlji, bili su pogođeni vremenskim neprilikama, a pritom najviše sa mrazom i gradom, što je dovelo do uništenja dela žetve.
Godišnja proizvodnja lešnika u Turskoj je oko 590.000 tona, što predstavlja tri četvrtine od svetske proizvodnje. Ali ove godine rod lešnika može da padne na 370.000 tona, na koliko računaju proizvođači. Ovaj pad u proizvodnji lešnika već je izazvao skok cena za skoro 80%. Prošle godine cena kilograma lešnika se kretala oko šest turskih lira (manje od dva evra). ”Sada je cena dostigla 11 turskih lira, što je blizu četiri evra”, objašnjava za AFP Nežat Ijurijur, vlasnik preduzeća za obradu lešnika u Ordu.
”Mi očekujemo pad prodaje, iako još nemamo tačne cifre”, kaže Ilijas Edip Sevinč, predsednik Konfederacije izvoznika u crnomorskom regionu. Ta situacija direktno utiče na globalnu industriju čokolade, koja koristi turske lešnike u svojim proizvodima. Kvalitet lešnika koje proizvodimo u Gireusnu odgovoran za poljoprivredu u poljoprivrednoj komori Giresun, prenosi EnergyObserver.com.
ekapija