Odluka kompanije Ferero da povećaju površine pod lešnikom u Italiji podelila je lokalne zajednice na one koje to pozdravljaju i one koje veruju da će stvaranje monokulture dovesti do ekološkog ćorsokaka
Kompanija Ferero odlučila je da smanji uvoz orašastih plodova iz Turske, koja je bila glavni snabdevač firme, a sve kao odgovor na poziv proizvođačima da smanje zavisnost od lanaca snabdevanja, povećaju lokalnu proizvodnju i podignu nadzor nad održivošću i pravima radnika.
Odluka kompanije Ferero podelila je lokalne zajednice na one koje pozdravljaju mogućnost da povećaju svoje prihode većim uzgojem lešnika i one koje veruju da će stvaranje monokulture dovesti do ekološkog ćorsokaka.
Stručnjaci za zaštitu životne sredine navode da je ovo dovelo do toga da lokalni poljoprivrednici sade drveće tamo gde mu prirodno nije mesto, na primer pored mora.
Intenzivan uzgoj takođe može da iscrpi podzemne hranljive materije i pomeri autohtone vrste sa njihovog staništa.
Stručnjaci dodaju i da postojanje monokulture na nekom području može da dovede do širenja bolesti biljaka i insekata, što potom dovodi do veće upotrebe pesticida i herbicida.
Iz kompanije Ferero navode da je njihov plan da lešnike sade u onim delovima gde mogu da se integrišu sa drugim usevima, kao i da žele da spreče da zemljište na kojem ništa nije zasađeno bude napušteno.
Takođe, odlučno odbacuju tvrdnje da odluka kompanije negativno utiče na životnu sredinu.
“Uzgoj lešnika ne unuštava ruralne delove Italije. Zapravo, Italija ima dugu istoriju uzgoja lešnika i jedna je od glavnih zemalja proizvođača lešnika. Italijanske lešnike koriste kompanije u različitim industrijama”, navodi se u saopštenju Ferera poslatom Fajnenšel tajmsu.
Ferero je, između ostalog, suočen sa konkurencijom prehrambene grupe Barila, koja je proizvela namaz napravljen od 100 odsto italijanskih lešnika.