U proteklih deset dana manja ponuda žive stoke na tržištu omogućila je da dođe do rasta otkupne cene svinja, što se odrazilo na poskupljenje svinjetine u pojedinim mesarama u Srbiji, kao i u Severnobačkom regionu. U Regionalnoj privrednoj komori Subotice smatraju da će uskoro doći do stabilizacije tržišta, a da će kupovna moć građana dati poslednju reč.
Razlog iznenadnog skoka cena u otkupu u vrednosti od 185 do 200 dinara po kilogramu, plus PDV, jeste manjak domaćih tovljenika na tržištu. Mnoge farme, po nekim, čak trećina ugušena je zbog konkurencije i nekontrolisanog uvoza mesa lošeg kvaliteta, što je i obaralo cenu domaćeg mesa.
“Problem treba rešiti i lečiti od početka. Znači treba rešiti da cena stoke bude niža. I ako sada malo parafraziram stvari za ovu situaciju su krivi seljaci. Ali molim Vas nemojte ovo iz konteksta da izvučete. Zašto su krivi? Zato što nemaju veći proizvodnju svinja i nema svinja na tržištu”, rekao je Ivan Vojnić Tunić, sekretar RPK Subotica.
U Regionalnoj privrednoj Komori Subotice ističu da je potrebno stvoriti uslove da se meso i prerađevine izvoze. Da bi se to ostvarilo, Srbija mora da prekine vakcinaciju svinja protiv svinjske kuge i pooštri sistem vancarinske zaštite, kako bi se uvozilo. Na sastanku je bilo reči i o načinima kako može da se formira ekonomska cena poljoprivrednih proizvoda, sa akcentom na pšenicu.
“Otkupa pšenice po tehnološkim grupama kvaliteta. Po tehnološkom kvalitetu, što će reći da se moraju sistematizovati tehnološke grupe kvaliteta da bi se odgovorilo ovoj ogromnoj turbulenciji velikim razlikama u otkupnim cenama, pristupima i ne priznavanju ili priznavanju, u zavisnosti gde i kako, tehnološkog kvaliteta tog proizvoda”, ističe Josip Stipić, predsednik Odbora za poljoprivredu RPK Subotica.
Žetva strnih useva je završena na 20.000 hektara u ovom regionu, a prinos iznosi 6,32 tone po hektaru. To je do sada najbolji prinos ističu u RPK.