Investiranje u plasteničku proizvodnju paradajza isplativo je samo palnskim ulaganjem u kvalitetne sorte, te korišćenjem bio treseta i bumbara oprašivača u integralnoj proizvodnji, kaže povrtar Boris Pinćir iz Apatina
U Zapadnobačkom okrugu u toku je berba plasteničkog paradajza. Proizvođači kažu da nije upitan prinos u kontrolisanim uslovima, već tržište gde ima mnogo uvoznog paradajza.
Povrtar Boris Pinćir iz Apatina podvlači da je investiranje u povrtarstvo isplativo samo planskim ulaganjem u kvalitetne sorte, te korišćenjem bio treseta i bumbara oprašivača u integralnoj proizvodnji zbog dobrog roda.
Međutim, skreće pažnju da integralnu proizvodnju, zastupljenu u svetu, a u manjoj meri kod nas, ipak treba urediti zakonom.
Integralnom proizvodnjom sa biološkom zaštitom dobija se zdrav i bezbedan domaći proizvod, naročito ako je reč o paradajzu, ističe Boris Pinćir, koji radi na porodičnom imanju.
Prošle godine je prinos paradajza bio 300 tona, ali problem vidi u uvoznom povrću na tržištu.
“Paradajza možemo da imamo i do 300 tona godišnje i više ukoliko ima smisla da proizvedemo toliko. Prošle godine cena je bila katastrofa, pa smo ga bukvalno i bacali. Ove godine videćemo kako će biti, jer je špic berbe”, kaže Pinćir.
Plastenička proizvodnja u porodici Pinćir prisutna je gotovo 50 godina. Rezultat uspeha je da na 12 hektara imaju 140 palstenika u kojima uzgajaju preko 40 povrtarskih i voćarskih kultura.
“Ne sadimo povrće u običnu zemlju, već u organski treset kako bi izbegli upotrebu herbicida i da ne bi bilo bolesti. Koristimo bumbare za oprašivanje kako bi se izbegla upotreba hormona, a koristimo predatore, a to su insekti koje namerno ubacujemo da bi se izborili sa drugim insektima koji prave štetu biljkama”, navodi Boris Pinćir.
Stručnjaci navode da je treset veoma hranljiv organski supstrat.
“Ono što hrani biljku i iz čega biljka raste to je taj supstrat koji je i sterilan i ispunjava sve norme kvaliteta, a time je i manje tretmana čime se svakako i podrazumeva kao proizvod u jednoj kontrolisanoj proizvodnji”, ističe Olivera Sekulić, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Sombor.
Pri uzgajanju povrća Pinćiri koriste sredstva sa zelene evropske liste dozvoljena u organskoj proizvodnji.