Tim istraživača sa Politehničkog instituta u Bragansi, u Portugaliji, razvio je jedinstven proizvod – sprej za konzerviranje hrane
Naučnici iz Portugalije smatraju da treba da zaboravimo na ambalaže kakve poznajemo. Prskanjem namirnica koje treba da budu konzervirane, sprečava se njihova dehidracija, razvijanje mikroorganizama i kvarenje.
Ideja koja je potekla iz ovog instituta osvojila je jednu od tri nagrade na takmičenju za pronalaske u Briselu za 2019. godinu.
Mari Koroko, istraživač ovog instituta u Bragansi, kaže da njihov pronalazak pokazuje kako efektno mogu da se zamene razni omotači. “Sprej se pokazao kao nešto novo i različito, iznenadio je žiri, i doneo nam prednost u odnosu na konkurente”.
“Prskaj na sigurno”
Sprej “Prskaj na sigurno” se sastoji od prirodnih sastojaka koji mogu čak i da se jedu, što je vrlo originalna zamena za plastičnu ambalažu. Sastav spreja je takav da se posle nanošenja na hranu praktično stvori film, tanki sloj koji je štiti određeno vreme. Plastika za pakovanje hrane postala bi suvišna.
Institut želi da pokrene proces provere tog koncepta, ispitivanjem spreja pri konzervaciji različitih tipova hrane. Da li ima sposobnost da produži vek trajanja proizvoda? Ako ima, mogao bi da uđe u industrijsku proizvodnju i nađe put do tržišta.
Procenjuje se da će vrednost ekološke ambalaže, koja se sve više koristi u svetu, do 2024. godine dostići 297 milijardi dolara.