Najava da pristiže brod sa tovarom smrznutog mesa u Luku Bar, namenjenog potrošačima na Balkanu, “odledila” je sve državne službe i unela paniku u narod. I dok je priča krenula sa svinjskim polutkama starim tridesetak godina, ovih dana, nezvanično je procurela informacija da se u privatizovanom delu barske luke pretovara smrznuta piletina. Nezvanično, došlo je i do zaplene manje količine mesa na administrativnom prelazu između Kosova i Srbije.
Ništa od ovog nije dobilo zvaničnu potvrdu, a nadležne institucije u Srbiji i Crnoj Gori demantuju bilo kakav pokušaj šverca.
Uprava carina Crne Gore negirala je navode medija u regionu da su carinici zaplenili meso kome je istekao rok trajanja. I glavni veterinarski inspektor Mirjana Drašković, istakla je da preko barske luke nije pristiglo meso sa isteklim rokom.
– Veterinarski inspektor je nije utvrdio prisustvo kontejnera, pošiljke mesa, ili druge robe koja je van kontrole nadležnih organa – objasnila je glavna veterinarska inspektorka Mirjana Drašković.
U privatizovanom delu Luke Bar, “Port of Adrija“, koji pretovara kontejnere, naglasili su da su netačne informacije da se preko njihovih izlaza pretovara “sporno” meso iz Turske.
– U skorijem periodu apsolutno nismo pretovarali frigo kontejnere sa zamrznutim mesom – kazali su iz kabineta direktora “Port of Adrija”, čiji je većinski vlasnik turska kompanija “Global ports”.
Prema rečima Dragana Nikovića, komercijalnog direktora Luke Bar, u poslednja dva meseca nije pretovarano smrznuto meso, već samo zamrznuta riba.
– Pojedinci su iskoristili to što je rok upotrebe zamrznutog mesa u Srbiji 12 meseci, a na teritoriji zemalja EU – šest, pa kad to istekne, za relativno male iznose se proda – objšnjava profesor Vlado Teodorović, dekan Veterinarskog fakulteta u Begradu. – Ta roba nije otrovna, ali naši građani ne treba da se hrane mesom niskog kvaliteta i da neko na njima zarađuje.
Kako objašnjava profesor Teodorović, kada se meso zamrzne, svi procesi staju, osim lipolize, promene na mastima. Što je meso masnije, ima manji rok upotrebe.
– Nema nikakve isplativosti da se meso drži godinama, jer neće niko energente da plaća toliko – objašnjava profesor Teodorović. – Od pre pola godine i kod nas je zabranjen uvoz mesa starijeg od šest meseci, bez obzira na to što su rokovi važenja kod nas duži. A kod odmrzavanja uz drastičan pad u kvalitetu prete i bakterije salmonela i kamfilobakter. Naročito kod pernatih životinja, gde je povećan rizik u odnosu na druga mesa. Kupac ne može da prepozna da li je meso odmrznuto ili ne, kada ga kupuju u mesari ili marketu.