Nedavno istraživanje koje je proveo istraživački centar “Pew Research Center” sa sedištem u Vašingtonu pokazalo je da više od polovine Amerikanaca veruje da je organska hrana zdravija od konvencionalne, iako nemaju nikakvih dokaza za to.
Na pitanje zašto kupuju organsku hranu, 55 procenata je odgovorilo da veruju da su organske namirnice hranjivije, 40% ih je reklo da je samo “neka” hrana koju kupuju organska a 75 odsto njih je reklo da veruje da je organska hrana zdravija.
“To je učinio 20-godišnji marketing”, kaže Steve Savage stručnjak za agrikulturu koji piše o održivoj poljoprivredi.
Prodaja organskih poljoprivrednih proizvoda dosegla je rekordne nivoe u 2015. godini. U odnosu na 43,3 milijarde dolara iz 2014.godine, proizvodnja organske hrane je prošle godine porasla 11 odsto, i sada je profitabilnija od uzgajanja konvencionalne.
Uprkos pomami za organskom hranom, Savage kaže da nema naučnih dokaza o zdravstvenim prednostima organske hrane.
Za jednu studiju iz 2012. godine na univerzitetu Stanford proučavano je 237 vrhunskih radova na ovu temu i nisu nađeni nikakvi dokazi o značajnoj razlici po pitanju koristi za zdravlje ljudi između organske i konvencionalne hrane.
“Mnogi ljudi veruju da je organska hrana bezbednija, ali se takvo verovanje ne zasniva na činjenicama, kaže Savage, i savetuje da se umesto trošenja novca na (skuplju) organsku hranu, više kupuje voće i povrće koje ima veću nutritivnu vrednost.
U konkretnom istraživanju “Pew Research Center” kao najčešći razlog za kupovanje organske hrane navedena je nutritivna vrednost, ali i verovanje da ima manje pesticida.
Savage kasže da ne mora biti tačno da organska hrana sadrži manje pesticida. Iako su poljoprivrednici koji proizvode organsku hranu obavezni da ne koriste veštačko đubrivo, dozvoljeno im je da koriste druga sredstva koja mogu biti relativno otrovna, iako se smatraju organskim, i navodi kao primer bakar sulfat, koji je od američkog Odeljenje za poljoprivredu (USDA) odobren za upotrebu.
Prema magazinu “Scientific American” koji je proučavao naučna otkrića i tehnološke inovacije od 1845. godine, nije dokazano da organska poljoprivreda ima bolji uticaj na okolinu od tradicionalne poljoprivrede. Pored toga, navodi se u studiji, mnogi organski proizvodi se uvoze iz inostranstva, što opet postavlja pitanje bezbednosni i pridržavanja pravila proizvodnje.
Savage kaže da brine rastući strah od neorganske hrane, što može dovesti do lošeg izbora namirnica.
“Ljudi sumnjaju u proizvođače, što nije problem za one koji imaju novca da ga troše na nešto što nije istina. Međutim, ljudi sa slabijim primanjima, sada oklevaju da kupuju proizvode ili ih kupuju manje nego inače, jer je stvorena slika da konvencionalna hrana nije bezbedna”, kaže on.
“Ipak, iako većina Amerikanaca veruje da je organska hrana zdravija, to ne znači da oni i kupuju takvu hranu. Na primer, pripadnici milenijumske generacije više veruju da je organska hrana zdravija nego što to misle starije osobe, ali je verovatno manje konzumiraju”, kaže Cary Funk direktor u istraživačkom centru i autor studije.