Na tržištu Srbije ima dovoljno svih vrsta mesa i nema nikakvog razloga za povećanje cena, tvrde analitičari. Potrošnja junetine je praktično konstantno jednaka, a farmeri čak u ovom trenutku mogu da isporuče od 12.000 do 15.000 junadi. Isto je i u sektoru živinarstva i svinjarsta
– Uopšte nismo u krizi kada je reč o ovom sektoru, tako da bi svaki rast cena bio špekulantski – kaže Čedomir Keco, agrarni analitičar.
U javnosti su se proteklih dana mogle čuti informacije da cene sirovina rastu i da bi to mogao da bude razlog za poskupljenje nekih namirnica, pa i mesa. Keco kaže da je istina da cene prasadi rastu u EU, ali da taj trend nema veze sa izbijanjm pandemije virusa korona, već su cene krenule na gore još od kada postoji kriza u svinjarstvu zbog afričke kuge svinja.
– Na višu cenu prasadi proizvođači moraju da računaju u obnavljanju proizvodnje. Garantovana cena ne postoji nigde u svetu. Svesni su da će im se to vratiti u narednom turnusu kroz 100 ili 120 dana – objasnio je on i dodao da su proizvođači mesa čak smanjili klanje svinja, jer je u jednom trenutku pala potrošnja, nisu dobro procenili dešavanja na tržištu. Neki od njih čak i za 30 odsto.
– U svakom slučaju ima dovoljno i mesa i žitarica, što potrošačima u Srbiji garantuje da nema apsolutno nijednog opravdanog razloga za poskupljenje – istakao je Keco.
Vlada Srbije krajem prošle nedelje limitirala je marže u veleprodaji i maloprodaji za osam grupa proizvoda i one neće moći da budu više od procenta koji se primenjivao do 5. marta. Kada je reč o hrani ova mera se odnosi na voće, povrće i meso, nova mera je doneta kako ni trgovci ne bi bili oštećeni i kako bi mogli da nastave snabdevanje. Za samo nedelju dana to je druga intervencija cene kako bi država osigurala normalno snabdevanje i zaštitila građane od nekontrolisanih poskupljenja.
Kako je objašnjeno, eventualna poskupljenja tih namirnica značiće da su cene podizali proizvođači i dobavljači, a ne trgovci. Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da su se pojavili problemi kod pojedinih roba, jer su se cene i uslovi na tržištu promenili.
Kako je rekao, nije isto da li se prodaje keks ili voće, povrće, meso koje dnevno mora da se trebuje i cena mu se menja, jer zavisi od toga ko je dobavljač, koliki je trošak transporta, a teže se dolazi i do sirovina.