Nemačka berba grožđa za ”ledeno vino” desertno i proizvedeno od grožđa koje je tek tokom zime obrano smrznuto, prvi put nije uspela jer je ova zima bila previše topla
BBC piše da nijedna od 13 nemačkih vinogradarskih regija nije imala temperaturu od bar minus sedam stepeni Celzijusa, potrebnu za proizvodnju “ledenog” vina, berba 2019.
Količina proizvedenog “ledenog vina” poslednjih godina opada.
“Ova godina će ući u istoriju u Nemačkoj kao prva godina u kojoj je “ledena berba“ propala širom zemlje”, navodi se u saopštenju Nemačkog instituta za vino (DWI).
“Ako se tople zime nastave narednih godina, ”ledena vina” iz nemačkih vinskih regiona uskoro će postati jož veća retkost nego što su bila”, rekao je Ernst Bušher iz DWI.
Prošla decenija potvrdila se kao najtoplija, te je problem proizvodnje “ledenog vina” to što je poslednjih godina moguća “ledena berba” sve više odlagana za januar i februar, dok je grožđe sazrevalo sve ranije, objavio je DWI.
Najveća tržišta za “ledeno vino” su Japan i Kina, skandinavske zemlje i SAD.