U rashladnim vitrinama ove jeseni sve je manje pilećeg mesa. Iako su na prvi pogled radnje uredno snabdevene, na lageru živinskog mesa nema. Razloge u blagim nestašicama agrarni stručnjaci vide u neisplativoj proizvodnji koja je sve skromnija, ali se i ovog puta provlači problem cene. Povećanje cene žive vage pilića za čak 40 odsto, naime, sigurno će se vrlo brzo preseliti i u trgovine.
Kilogram pilećeg mesa najčešće staje oko 340 dinara, dok je prosečna cena pilećeg filea oko 580 dinara. Do sada je prodaja ovog mesa dobro išla samo na akcijskim sniženjima, kada su cene bile i do 30 odsto povoljnije. Tako je u nekim marketima piletina koštala od 250 do 290 dinara, a bataci su mogli da se kupe za oko 340 dinara.
Pojedini stručnjaci ističu da su cene posebno „nafilovale“ trgovačke marže, jer cena kvalitetnog pilećeg mesa (filea) u maloprodaji nikad nije bila viša, pa je tako skuplja čak i od junetine i svinjetine, čiji je uvoz ove godine drastično pao. Proizvođači, pak, smatraju da je slaba podrška države prema farmerima uništila domaću proizvodnju i dozvolila nekontrolisan uvoz zamrznutog mesa.
– Došlo je do povećanja cene žive vage pilića sa 130 na 170 dinara – kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju Privredne komore Srbije. – Razlog tome je smanjena proizvodnja tovnih pilića, a samim tim i mesa, pa je shodno tome smanjena ponuda izazvala povećanje cena.
Budimović dodaje da je pre pet-šest meseci cena živih tovnih pilića bila 90 dinara po kilogramu, pa je tako neisplativa proizvodnja izazvala da se na klanje upute i „roditeljska“ jata, koja inače služe za proizvodnju jednodnevnih pilića, koji se posle tove.
– Nešto je manja ponuda, nema viškova robe na lageru, jer su u julu i avgustu, zbog neisplative cene, farmeri smanjili tov – kaže za „Novosti“ Rade Škorić, predsednik Poslovne zajednice za živinarstvo. – Došlo je tada do namenskog gušenja jednodnevnih pilića, što je izazvalo sada nešto manju ponudu u ovom periodu. Mesa nema u hladnjačama, nego koliko se proizvede, toliko se i proda.
Škorić napominje da je veoma diskutabilno razgovarati o ceni pilećeg mesa i dodaje da je ovog proleća kilogram dostizao i 350 do 390 dinara, a da je cena letos „pala“ za četvrtinu. Sada, kada se vraća ekonomska cena, mi kažemo da je došlo opet do poskupljenja. U svakom slučaju sadašnja cena mesa u prodavnicama ne može da pokrije cenu žive vage koja je dostigla 180 dinara. To je nemoguća misija i sigurno će doći do izvesne korekcije cena krajem godine, kada, inače, dolazi da smanjene potrošnje pilećeg mesa.
Šverc iz Brazila
Za prvih šest meseci ove godine Srbija je uvezla 3.260 tona živinskog mesa. Uvozimo piletinu uglavnom iz Hrvatske, Slovenije, Češke Republike, Nemačke, Francuske, Belgije, Grčke. Potrošače najviše plaši to što klaničari za proizvodnju prerađevina koriste i meso iz Brazila i Argentine i drugih zemalja, koje preko Kosova i Crne Gore stiže zamrznuto. Na naše trpeze tako stiže sve više mesa sumnjivog porekla i kvaliteta. Piletina iz Južne Amerike stiže i preko crnogorskih luka, bez bilo kakvih carinskih deklaracija. Na jugu Srbije ovo meso dominira i prodaje se uglavnom u manjim privatnim prodavnicama.
Novosti