Na svetskom tržištu je velika potražnja za suvom šljivom, jer je nema dovoljno. Prerađivači i izvoznici u valjevskom kraju zadovoljni su sezonom i cenom
U domaćinstvu Đurđevića, gde se šljiva suši svake godine, gotovo da ne mogu da se sete sezone sa ovako dobrom otkupnom cenom. Suvu šljivu prodaju za dva i po evra, što je duplo više nego prošle godine. Ovu sezonu porede sa najboljim godinama od pre više decenija.
U jednom od najvećih pogona za sušenje šljive u Srbiji očekuju bolju sezonu od dobre prošle. Popunjeni kapaciteti i prazno svetsko tržište već na startu garantuju dobar izvoz suve šljive.
“Sada se u suvoj šljivi pojavljuje dosta više kupaca nego prethodnih godina, tako da se nadamo dobroj sezoni i prodaji. Samim tim, biće i cena suve šljive dobra”, dodaje Dobrivoje Jovanović, vlasnik kompanije “Jovanović voće” iz Osečine.
Najveći izvoznik suve šljive u prošloj godini u Srbiji, valjevska “Agranela”, prvi put će izvoziti i na tržišta glavnih konkurenata. Osvajaju se i novi proizvodi od suve šljive.
“Čak i Južna Amerika, koja se snabdevala iz Čilea i Argentine, sada traži našu šljivu. Definitivno je manjak robe trenutno na tržištu”, naglašava Aleksandar Tomić iz “Agranele” Valjevo.
Izvoznici očekuju da će prodaju ovogodišnje proizvodnje suve šljive u Srbiji, od oko 7.000 tona, u potpunosti ugovoriti do marta naredne godine, kada se na tržištu pojavljuje šljiva sa konkurentskih područja.