XV Savetovanje pod nazivom „Savremena proizvodnja povrća“ koje će biti održano 6. decembra u Amfiteatru i holu Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, organizuju Vojvođansko društvo povrtara i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Po prvi put suorganizator savetovanja je Odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu.
Savetovanje je prilika da se na jednom mestu okupe proizvođači povrća, udruženja povrtara, predstavnici zadruga, vodećih domaćih i inostranih firmi, čiji su proizvodni programi u vezi sa proizvodnjom povrća na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru, predstavnici medija i renomirani stručnjaci iz ove oblasti, navodi se u saopštnju organizatora.
Verovatne klimatske promene, kao i novonastali privredni i ekonmski uslovi, nalažu značajne izmene u tehnologiji proizvodnje povrća, pre svega, na otvorenom polju, ali i u različitim oblicima i tipovima zaštićenog prostora. Tehnologiju proizvodnje, u najširem smislu ove reči, važno je prilagoditi klimatskim i edafskim uslovima, radi smanjenja negativnog efekta abiotičkog stresa na rast i razviće povrća. Prevelika vlaga, suša, grad, olujni vetrovi, salinitet, svetlost, ekstremna toplota i hladnoća, neizbalansirana ishrana ima značajan uticaj na kvalitet i prinos povrća i krompira. Sve su to dovoljno dobri razlozi da se i ove godine okupe povrtari iz cele Srbije, ali i regiona, da kritički razmotre šta u takvim uslovima valja činiti u bližoj i daljoj budućnosti.
Srbija je značajan proizvođač povrća i krompira sa značajnim tržnim viškovima. Odsustvo otkupno-distributivnih centara, prerađivačke industrije, koncentracije i specijalizacije u proizvodnji za posledicu ima male pojedinačne količine povrća po proizvođaču, neujednačenog kvaliteta u kontinuitetu čitave godine. Rešavanjem tih problema moguće je u značajnoj meri povećati konkurentnost, a s tim i plasman ne samo na domaćem tržištu, nego i u izvozu.
Kako se ističe u saopštenju, važno je povećati izvoz svežeg, posebno, na najrazličitije načine, prerađenog povrća. Izvoz povrća umnogome može da umanji pritisak na domaće tržište. Smanjena ponuda na domaćem tržištu, porast cena uz stabilnu celogodišnju proizvodnju, može bitno da doprinese povećanju profita po jedinici površine.
Unapređenje sopstvene proizvodnje, bilo za domaće tržište ili za izvoz, jedino je moguće uraditi stalnim praćenjem novina na manifestacijama kao što je ova. Unapređenju proizvodnje bitno doprinosi stalni kontakt sa predstavnicima firmi čiji su programi u vezi sa proizvodnjom povrća na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru.
Svake godine u holu Fakulteta se nalaze štandovi vodećih domaćih i inostranih semenskih kuća, zaštitnih sredstava, mineralnih i organskih đubriva, sistema i opreme za navodnjavanje, plastenika, staklenika, mehanizacije u povrtarstvu, opreme za povrtarsku proizvodnju, skladištenje i čuvanje, kao i brojne druge. Stručnjaci ovih kompanija su uvek raspoloženi za prezentaciju, ali i inplementaciju, najnovijih dostignuća u široku proizvodnu praksu, pa i kod svakog proizvođača ponaosob.
Organizatori pozivaju zainteresovane da posete ovu manifestaciju i svojim učešćem u radu doprinesu savetovanju.
agronews